Pagina kop
Componence Asset List

VRAAG

Afgelopen vrijdagavond ben ik samen met een groepje vrienden uit geweest. We hebben toen in de club een gratis fles gekregen. Hier moet ik wel bij zeggen dat we deze van de club zelf hebben gehad. Dit was rond een uurtje of 23:00 - 23:30. Ik heb die avond goed gegeten en heb vrij weinig gedronken. Ik heb 3 glazen wodka-fanta op (dit was uit de fles) en heb later op de avond een half biertje gedronken. Ik ben vrijwel de hele tijd bij de fles geweest. Alleen eventjes weggelopen omdat een vriendin van mij buiten aan het huilen was. Alsnog stonden de rest van mijn vrienden wel nog aan de tafel. Nadat ik terug kwam heb ik nog eventjes met mijn vrienden aan die tafel gestaan om samen de fles leeg te drinken. Al vlak erna begon ik me heel erg aangeschoten te voelen en werd ik misselijk. Ik heb toen even buiten gezeten en ben weer naar binnen gegaan. Vanaf dit punt word de avond wazig. Ik herinner me dat er een hele goede vriend van mij erbij kwam. Het volgende moment wat ik me herinner is dat ik buiten door allemaal mensen werd vastgepakt en tegen me aan het praten waren in paniek. Ik heb later van vrienden gehoord dat ik aan het hyperventileren was en steeds een soort van weg viel en om die reden op een bankje was neeegezet omdat ik steeds in elkaar zakte. Ik ben blijkbaar in de tussentijd alleen op stap geweest omdat ik van plan was naar huis te gaan maar nooit bij de bushalte ben aangekomen. Die goede vriend die later erbij kwam en mij dus buiten ook aan het helpen was heeft mij toen richting huis gebracht wat ook nog een hele klus was. Toen we bij de bushalte stonden is blijkbaar mijn stiefzusje naar mij toe gekomen omdat ze van iedereen had gehoord dat het niet goed met mij ging en ze wilde kijken of alles oke was. Vervolgens heb ik haar blijkbaar uitgescholden en bijna per ongeluk geslagen. (Ik stond al om me heen te slaan omdat ik het gevoel nog had dat iedereen aan me zat). In mijn herinneringen heb ik tegen haar gezegt dat ze me even met rust moest laten en werd zij boos. Dit is dus blijkbaar niet op die manier gegaan als ik me herinner. ik heb vervolgens later ook nog gehoord dat ik met een jongen heb gezoend. Ik ben toen ik thuis kwam in bed gelegt door die vriend en heb de hele nacht/dag overgegeven. Had de dag erna bizarre hoofdpijn. Ik ben nu de dagen erna nog best moe. Ik zit er ook best mee ook omdat de politie en me ouders GHB verdenken. Ik vind het een heel naar en eng idee. Ik ben ook heel erg geschrokken van de verhalen die ik van me vrienden over de avond heb gehoord omdat ik me niks herinner of ander herinner. Later heb ik nog een appje gekregen van een vriend die die avond ook in die club was dat er mensen waren gedrogeert en dat er met flessen en drankjes geknoeit was. Zou er een mogelijkheid zijn dat er GHB in mijn drankje is gedaan? Of is de alcohol niet goed gevallen?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat een heftig verhaal. Het is lastig om vanaf hier te bepalen of je gedrogeerd bent. Als ik de signalen bij elkaar optel, denk ik van niet. Maar helemaal zeker kan ik er niet van zijn. Hieronder zal ik beschrijven waarom ik dat denk en geef ik wat informatie over alcohol en ghb.

Ghb is een zoutige vloeistof. Deze beïnvloed de smaak van het drankje waar het in is gedaan. Dit is vaak niet prominent aanwezig, al zal je misschien wel denken: "wat een gek smaakje heeft dit drankje".

Je beschrijft dat je hyperventileerde, weg viel, je wazig voelde, dingen minder goed kon herinneren en je slap voelde (in elkaar zakte). Dit zijn signalen die zowel bij alcohol als bij ghb passen. Ook het ongeremde gedrag: zoenen met een jongen, uitschelden van de je zusje en om je heen slaan, passen zowel bij alcohol als ghb.

De kater die je hebt ervaren: katerig gevoel, overgeven, bizarre hoofdpijn en moe de dagen later. Passen wel bij alcohol maar niet bij ghb. Normaliter krijg je van ghb namelijk geen kater. Al snap ik wel dat je erg moe bent na een heftige avond.

Uit je verhaal haal ik een aantal signalen waardoor alcohol anders zou vallen dan anders. De werking van een middel wordt bepaald door drug, set en setting. De drug is het middel dat je neemt: alcohol. De set is de mindset en staat van je lichaam op het moment dat je alcohol drinkt. De setting is de plaats en wie er om je heen zijn. Dit verklaard bijvoorbeeld waardoor thuis op de bank alcohol drinken een heel ander effect geeft als drinken op een fantastisch feest.

Drug: Van de vodka-fanta weten we niet hoe deze gemixt is. Vanaf hier kan ik niet inschatten hoe sterk dit gemixt was. Kan jij dat wel? Het zou kunnen dat je meer alcohol op had dan je dacht.

Setting: Hoe was de sfeer tijdens de avond. Ik lees dat er iemand aan het huilen was voor je je niet lekker voelde. Dit kan het effect van alcohol beïnvloeden. Ook lees ik dat je vrienden aardig in paniek waren van het feit dat je je niet lekker voelde. Dat je ze op een gegeven moment zelfs van je af moest slaan(zo ook je zusje). Dit, samen met de ontremmende werking van alcohol, kan er voor zorgen dat je je steeds minder lekker voelt.

Set: Je lichaam en mindset is verreweg de minst voorspelbare factor. Alcohol kan simpelweg slecht gevallen zijn. Was je tijdens de avond al bang dat je gedrogeerd was? Dit is een hele nare gedachte waardoor ik me goed kan voorstellen dat je in paniek raakt en het effect nog sterker voelt.

Helaas kan ik dus niet voor je uitsluiten of je alleen alcohol of ook ghb binnen hebt gekregen. Wel goed dat je het al bij de politie gemeld hebt. De politie kan onderzoek doen met bijvoorbeeld camerabeelden of verdachte personen die daar rond hebben gelopen. Je schreef ook dat er naar aanleiding van een appje van je een vriend meerdere signalen waren dat er iets niet in de haak was bij de club. Misschien zijn er meerdere aangiftes geweest. De politie heeft dan een beter beeld van wat er gebeurd is.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

Ps: mocht er nog een keer zo een situatie voordoen. Ghb is een stof die zeer snel het lichaam weer verlaat. Vaak bij het eerst volgende plasje al. Door in een flesje te plassen kan op een later moment nog worden onderzocht of er ghb in je lijf heeft gezeten.

14 september 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG