Pagina kop
Componence Asset List

VRAAG

Wiet kan blijkbaar lang aantoonbaar blijven in urine/bloed/vetweefsel, maar hoe lang ben je nog strafbaar in Nederland, maar ook in bijv. Frankrijk? Ook nog twee weken na een enkele joint? Of na drie weken onthouding als verstokte gebruiker?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Ik zou erg oppassen. Binnen Europa zijn er grote verschillen in hoe er volgens de wet gekeken wordt naar drugsgebruik in het verkeer. Het ene land gebruikt speekseltesten als voorselectiemiddel, de ander urinetesten. Het ene land kijkt naar bloed en de ander naar bloedserum. Het ene land kijkt naar de echte THC en de andere naar de metaboliet THC-COOH. Het ene land heeft duidelijke grenswaarden, en het andere land niet. Gelukkig geldt wel in europa dat alleen bloedonderzoek als uiteindelijk bewijs geldig is.

Als je bijvoorbeeld de avond ervoor geblowd hebt, dan is je urinetest in een land als Duitsland natuurlijk sowieso positief vanwege de lange aantoonbaarheid in urine. Die wil je niet tegengekomen als verstokte blower. Dan heb je in ieder geval een hoop gedoe zelfs als je niet high bent tijdens het rijden. Dit zal dan achteraf blijken uit je bloedwaarden die te laag zijn. Een speekseltest krijgen is natuurlijk het beste want daar is THC maar kort, zo'n 14 uur maximaal aantoonbaar.

In NL testen ze met speekseltesten en bij positief volgt bloedonderzoek. Advies in NL met speekseltesten is het absolute minimum is tenminste 4 tot 14 uur niet blowen voordat je weer in de auto stapt. Maar verstokte blowers blijven wellicht nog wat uren langer kwetsbaar voor de speekseltest. Hier volgt ook in de toekomst nog onderzoek over omdat dit nog niet helemaal duidelijk is. 

Ga je naar het buitenland wil je liever een veel ruimere marge aanhouden, juist ook vanwege eventuele urinetesten en onduidelijke of strengere grenswaarden.

Mvg,

Ronald

12 september 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG