Pagina kop
Componence Asset List

VRAAG

Goeiemiddag, Ik vroeg mij af of het 1/2 keer per week nemen van dexamfetamine schadelijk is wanneer je geen ADHD/ADD hebt. Met schadelijkheid doel ik vooral op verslavingskans en eventuele hersenschade (bij lage of hoge dosering). Ik gebruik het middel voornamelijk om lang door te kunnen studeren. Ik probeer de dosis altijd zo laag mogelijk te houden (5mg). Zou een hogere dosis effectiever zijn of minder effectief om je te kunnen concentreren? Hoe verhoud de schadelijkheid van apotheek-kwaliteit dexamfetamine ten opzichte van 'straatpep'? Bij voorbaat dank, Groetjes

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Ik haal de volgende vragen uit je verhaal:

Is er een verslavingsrisico?

Wanneer je met regelmaat studeert onder invloed van dexamfetamine, treedt er conditionering op. Dat betekent dat je lichaam zich instelt op de invloed van de dex. Op den duur kan het extra moeilijk worden om nog zonder invloed van medicatie te studeren of concentreren. In theorie zou dit tot een verslaving kunnen leiden. Door met een kleinere regelmaat te gebruiken, neemt het conditioneren af.

Hoe schadelijk is 1 á 2 keer per week gebruik van dexamfetamine?

Bij 1 á 2 keer gebruik per week zal je steeds meer geconditioneerd worden. Je vraagt naar hersenschade. Er is eigenlijk meer onderzoek nodig naar hersenschade. Het is omdat het een amfetamine is potentieel neurotoxisch en individueel verschillend.

Is een hogere dosis effectiever om beter te kunnen studeren?

Net als bij wel AD(H)D'ers is een prettige dosis verschillend van persoon tot persoon. Doseer je te hoog? Dan kan je er juist onrustig van worden. Weet dat aangetoond is dat de geheugenfunctie na studie met behulp van amfetaminen niet beter is en vaak juist minder goed. Dus concentratietoename geeft niet automatisch betere resultaten. 

Hoe verhoudt de schadelijkheid van apotheek dexamfetamine zich tot 'straatpep'?

Hoewel dexamfetamine en pep op elkaar lijken, zijn het niet dezelfde stoffen. Dex is eigenlijk rechtsdraaiende amfetamine. Normale speed is racemisch. Dat wil zeggen 50% links (levo) en 50% rechtsdraaiend (dex) amfetamine. Rechtsdraaiend werkt wat beter/anders op de receptoren in de hersenen, wat meer op het dopaminesysteem in het brein. Het is ook wat potenter te noemen. De risico's van Dex kun je dus zeker vergelijken met die van speed.  Pep verhoogt wel net als dexamfetamine de adrenalinespiegel en dopamine, wat tot gevaarlijk hoge bloeddruk en hartslag kan leiden. Beide zijn stimulerende middelenen bij straatpep is doseren en de manier van gebruiken (snuiven) vaak anders en heftiger. Recreatief wordt Dex eigenlijk maar heel weinig gebruikt. Onder andere omdat normale speed eigenlijk gemakkelijker verkrijgbaar is en over het algemeen goedkoper is. In de praktijk is bij pep het verslavingsrisico groter. Niet alleen theoretisch maar ook praktisch zien we hier problemen mee.

Ook het andere productieproces zorgt voor verschillen. Speed wordt niet in gecontroleerde laboratoria gemaakt. Hierdoor kunnen er vervuilingen in zitten. Ook de zuiverheid verschilt sterk van batch tot batch. Zelfs zakjes speed aan het begin van aan het einde van een productie kunnen in sterkte verschillen. Hierdoor is het vinden van een prettige studiedosis lastig.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

20 maart 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG