Pagina kop
Componence Asset List

VRAAG

Hoi, Ik heb enkele vraagjes ivm mijn drugsgebruik. Sinds kort heb ik cocaine leren kennen en merk van mezelf dat ik dit wel erg leuk vind. Nu weet ik dat dit verslavend kan zijn. De afgelopen 4 weekenden heb ik telkens 1 avond cocaine gebruikt, telkens zo'n 3 lijntjes per avond. Kan je dit al als een verslaving kenmerken? Alhoewel ik tijdens de week hier niet mee bezig ben. Tijdens de week sport ik wel op een normaal niveau, kan dit een positief effect hebben op het gebied van het belasten van het hart en bloedvaten door het cocainegebruik? Dat er bijvoorbeeld door het sporten minder negatieve gevolgen zijn. Ook durf ik wel eens een halve pil xtc te nemen, telkens in kwartjes (+- 110mg mdma). Hier zit wel meer pauze tussen van 4 tot 5 weken, maar kan het cocainegebruik hier effect op hebben? Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Als ik het zo lees ben je wat onzeker over je eigen gebruik. Je vraagt je af of je richting een verslaving gaat en in hoeverre het je sporten beïnvloedt. Ik ga daar allemaal antwoord op proberen te geven.

Iedereen kan een verslaving krijgen. Daar kiest niemand voor, dat overkomt je. Het is dan ook een ziekte. Vaak raken mensen verslaafd wanneer zij de alcohol of drugs functioneel inzetten. Bijvoorbeeld omdat zij zich onzeker, of depressief voelen. Door iets te gebruiken voelen zij zich zeker of zitten zij lekker in hun vel. Je wordt dus afhankelijk van een middel om je op een bepaalde manier te voelen. De kans op verslaving is groter bij genetische aanleg, jong beginnen, of een trauma.

Cocaïne kan al wel snel cravings of trek veroorzaken. Zeker wanneer het gebruik in combinatie met alcohol. Dan komt er nog een stof vrij (cocaethyleen) dat extra trek kan veroorzaken. Bijvoorbeeld als je een paar biertjes gedronken hebt, kan je erge trek in coke krijgen.

Ik kan nooit stellen dat iemand verslaafd is of niet. Maar kenmerken van een verslaving zijn erge trek hebben, de hele dag er aan denken (bijv aan het aankomende weekend), zin hebben om te gebruiken, steeds meer nodig hebben, steeds meer gebruiken, vaker en/of meer gebruiken dan voorgenomen etc. Je kan altijd even een zelftest doen.

Je hart- en bloedvaten vinden cocaïne niet zo aardig. Cocainegebruik put je lichaam uit dus in die zin kan dat je sportprestaties beïnvloeden. Dat geldt ook voor mdma. Cocaïne geeft een grotere kans op een hartinfarct. Meer info kan je hier lezen: Unity over cocaine en het hart. Over het algemeen wanneer je een gezond lichaam hebt, is de kans op problemen kleiner, zie de drugs, set en setting. Maar drugsgebruik brengt altijd risico's met zich mee. Alcoholgebruik heeft direct op sportprestaties, veel alcoholgebruik zorgt voor afbraak van de spieren en slechter herstel.

Wat betreft mdma en cocaine, wanneer je beide drugs tegelijk gebruikt heb je al snel vervelende, onvoorspelbare effecten. Wil je risico's beperken bij mdma gebruik? Check dan onze harm-reduction tips. Hier staat o.a. dat het goed is om je drugs te laten testen. Daarnaast beperk je ook de risico's door drugs in het algemeen, niet vaker dan eens per twee-drie maanden te gebruiken. Idem voor cocaïne.

Ik hoop zo je vragen beantwoord te hebben. Zit je nog met iets? Laat het ons gerust weten. Maak jij je toch zorgen om je gebruik? Dan kan je altijd eens langs de huisarts gaan.

Met hartelijke groet,

Dion

12 april 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG