Pagina kop
Componence Asset List

VRAAG

Ik had een vraagje ik ben een jongen van 17 ben zelf hoogsensitief(hsp) ik heb een aantal weekenden sos gebruikt en was in het begin niet zo vervelend maar na een aantal x voelde ik.af en toe een.hartsteek en zagen mn aderen op mn pols eruit als supers smalle sliertjes dus begon al minder te gebruiken meest gebruikt op eem.avond is ook niet.meer van.4,5 kleine lijntjes de laatste x was 2 maand geleden toen kreeg ik een paniekaanval of hyperventilatie kheb toen de hele nacht wakker gelegen want als ik in bed lag kreeg ik het gevoel dat mn ademhaling wegzakte dus op dat moment sprong ik gelijk uit bed naar het balkon frisse neus halen maar was toen de hele nacht wakker nu heb ik tegen mezelf gezegt ik raak het nooit meer aan maar nu heb ik soms uit het niets van die duizelige wazige shocken in mn.hooft en die komt vaak precies tegelijk met benauwdheid(het gevoel van te weinig lucht krijgen) ik ben ook een dagelijkse smoker en nu is het zo ver gekomen dat ik bij elke joint die ik rook ga hyperventileren heel vervelend is er misscbien een manier zodat ik gewoon weer mn jointje kan roken??

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat een vervelende klachten. Ik zal eerst een stuk schrijven over waar ze vandaan komen. Vervolgens zal ik schrijven over hoe je er weer vanaf komt.

Oppeppende drugs prikkelt je hersenen al behoorlijk. Je schrijft dat je tijdens de coke-ervaring een paniekaanval hebt gehad. Hierdoor is het angstcentrum in je hersens nog meer geprikkeld. Nu, na je drugservaring, is het nog steeds overprikkeld. Het duurt even voordat je hersens weer tot rust zijn gekomen. Er is dus niets stuk in je hoofd of lijf!

De klachten die je hebt gaan eigenlijk altijd met de tijd weer over. Dit proces gaat sneller wanneer je rust brengt in je lichaam en geest. Gezonde voeding en voldoende slaap en lichaamsbeweging hebben een positief effect. Bij sommige mensen helpen ontspanningsoefeningen, mindfullness of haptonomie ook.

Zoals je hebt gemerkt is verder gebruik van drugs een trigger om de klachten weer tevoorschijn te laten komen. Dit geldt voor cannabis, maar ook voor andere middelen. Zelfs nicotine en cafeïne kunnen je klachten versterken of verlengen. Dit staat je herstelproces op dit moment in de weg.

Je schrijft dat je een dagelijkse blower bent. Zou het jou lukken om een tijdelijke pauze in te lassen? Wanneer dit lastig is, schroom dan niet om daar hulp voor te vragen. Als je je postcode juist hebt ingevuld, zit tactus bij jou in de buurt. Je kan daar gratis en anoniem een gesprek met een preventiedeskundige aanvragen.

Je schrijft dat je ook zonder te blowen wel eens last hebt van je schokjes in je hoofd en benauwdheid. Je schrijft dat je dan even naar buiten loopt en een frisse neus haalt. Dit is een slimme oplossing. Op je klachten focussen zorgt namelijk voor nog meer prikkels in je angstcentrum. Jezelf van je klachten afleiden zorgt er voor dat ze sneller weer voorbij gaan. Daarmee zorgt je er ook voor dat het minder vaak voor gaat komen. Heb vertrouwen in dat het goed gaat komen. Focus op de leuke dingen.

Met bovenstaande tips, zullen je klachten afnemen. Als je klachten over zijn, is het waarschijnlijk weer mogelijk om zonder klachten te blowen. Het is wel mogelijk dat je een persoonlijke gevoeligheid hebt ontwikkeld. Dat je met drugsgebruik dus extra voorzichtig zal moeten zijn.

Meer algemene informatie en tips vind je op onze pagina over angst en paniek na drugs.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

09 april 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG