Pagina kop
Componence Asset List

VRAAG

Hallo! Ik heb vorige week voor het eerste drugs gebruikt. Dit was xtc een pil van 200 Mg. Nu heb ik voor een eerste keer het niet helemaal zoals het moet ingenomen namelijk dat ik begon met een halve pil, na 2 uur voelde ik bijna niks toen nam ik weer een halve pil. Na een half uur kwam alles in een keer en ging het allemaal goed, maar ongeveer anderhalf uur na inname van mijn 2e helft kreeg ik een heel erg brandend gevoel in mijn hele hoofd. Ik ben toen even gaan zitten. Na een uur gezeten te hebben ging het wel weer en ben ik door gaan feesten, derest van de avond geen last meer ervan gehad. Nu heb ik dit weekend weer xtc gebruikt en dit was een andere pil van 220 Mg. Dit keer ben ik begonnen met een kwart en telkens een kwart bijgenomen na een uur/anderhalf uur. Nu begon ik rond 19:00 en voelde ik om 22:00 nog steeds niks. Uiteindelijk na mijn laatste halve rond 23:00 voelde ik eindelijk wat. Ik heb uiteindelijk 1 pil en een kwart op. Het duurde dus echt heel lang voordat ik wat voelde. Toen ik thuis kwam en ik wilde slapen kon ik niet in slaap komen wat natuurlijk logisch is, maar toen ik na een paar uur in slaap was gevallen werd ik wakker met weer dat branderige gevoel in mijn hoofd. Wat is dit nou precies? Stoot mijn lichaam het af of zijn de pillen niet goed? Niemand herkent dit gevoel die ik erover spreek.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Wat vervelend dat jij deze effecten hebt gehad. Als ik het zo lees is het allemaal wel logisch. Je lichaam stoot het in ieder geval niet af. Graag leg ik uit waarom.

Het brandende gevoel kan verschillende oorzaken hebben. Had je het meer op je huid, of meer in je hersenen? Bekend bij mdma is dat het tintelingen/kriebeltjes op je hoofd kan veroorzaken. Veel mensen vinden dat fijn, maar het zijn wel veel 'prikkels'. Als je dat vervelend vindt kan dit al snel als vervelend ervaren worden. Bij mdma-gebruik gaan al je spieren op spanning staan. Op je hoofd zitten heel veel kleine spiertjes die misschien wat gespannen raken. Dat zou ook een oorzaak kunnen zijn. Het zou ook kunnen komen doordat je te hoog gedoseerd hebt. Sommige mensen ervaren dan schokjes in het hoofd, of andere waarnemingen zoals een brandend gevoel. Alles boven ~120 mg zien wij sowieso als een (te) hoge dosering waarbij vervelende effecten en risico's toenemen.

Het kan soms bij mensen erg lang duren voordat je wat merkt. Dit horen we vaker bij het eerste keer gebruik. Dat je de tweede keer bijna niks merkt is ook logisch. Het duurt namelijk ongeveer 5 weken voor de stofjes in je brein, die xtc verbruikt heeft, aan te vullen. Gebruik je binnen die periode dan zijn die stofjes nog niet (helemaal) aangevuld en merk je veel minder. Dan kan je bijnemen tot je een ons weegt maar schiet je niks mee op. Je verhoogt alleen maar de risico's. Bij het gebruik van mdma is het goed om niet vaker dan eens per twee-drie maanden te gebruiken. Dit om je brein echt even rust te geven en de mogelijkheid de balans te herstellen. Zo verklein je de kans op onder andere stemmings-, geheugen, en concentratieproblemen. Zorg ook dat je niet boven 1 tot 1,5 mg mdma per kg lichaamsgewicht zit in totaal.

Ben je van plan om in de toekomst te gebruiken? Lees dan onze harm-reduction tips. Door op deze manier te gebruiken, beperk je risico's bij gebruik. Je schrijft namelijk 'niet helemaal ingenomen zoals het hoort'. Halfjes/kwartjes zijn geen goede maatstaven. Wil je de risico's beperken? Dan is het goed je drugs te laten testen. Zo weet je hoeveel mg er in je pil zit en hoeveel er dus in je kwartje zit.

Ik hoop je vooral gerustgesteld te hebben. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het gerust weten.

Met hartelijke groet,

Dion

12 april 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG