Pagina kop
Componence Asset List

VRAAG

Hoi, ik gebruik lachgas eigenlijk bijna nooit. Ik heb eergisteren met een vriendin ongv 10 ballonnen gedaan, en toen voelde mijn handen al een beetje raar aan. Daarna is het weggegaan.gister heb ik weer ballonnen gedaan, dat waren er 15 ongeveer. Ik heb sindsdien een tintelend gevoel in mijn handen en voeten, alsof het een beetje slaapt. De volgende dag(nu) heb ik er nog steeds last van. Ik weet niet of ik mij zorgen moet maken of dat het weg gaat. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Tyyy

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

De tintelingen die je omschrijft komen vaker voor bij lachgasgebruik. Wanneer je veel lachgas gebruikt, krijg je (tijdelijk) een vitamine B12 tekort in je lichaam. Hierdoor kan je tintelingen krijgen in handen en voeten. Dit kan gebeuren wanneer je extreem veel gebruikt of langere periode achter elkaar gebruikt. Jij hebt twee keer in korte tijd 10+ balonnen gebruikt en dat is op/over de grens qua frequentie en hoeveelheid en zorgt soms voor klachten. Het zou dan in jouw geval zo kunnen zijn dat je al weinig in je lichaam had. Sommigen mensen zijn hiervoor gevoeliger bijvoorbeeld mensen met een verstoorde B12 opname of mensen die te weinig B12 binnenkrijgen in hun voeding zoals veganisten.

Belangrijk: als je nu nog klachten ervaart neem dan direct B12 rijke voeding: kaas, vlees, vis, melkproducten zoals kwark. Je kunt ook B12 supplementen bijslikken. Heb je nog klachten, vertrouw je het niet en maak je je zorgen? Dan kan je altijd langs bij de huisarts. Je kan gerust aan hem/haar vertellen dat je lachgas gebruikt hebt. Vraag dan om B12 injecties (onder de huid of in de spier). Hiermee krijg je veel meer B12 binnen dan mogelijk is via voeding of de normale supplementen uit de winkel.

 

Met hartelijke groet,

Dion

11 april 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(3 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG