Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hai, ik ben afgelopen vrijdag uit geweest. Ik had voor uit gaan drie wijntjes op en kan mij nog herinneren in de club 2 biertjes te drinken die mij door een jongen werden aangeboden. (Naar mijn weten kwamen deze direct van de bar) hierna kan ik mij niks meer herinneren tot ongeveer 3 uur later dat ik naar huis fietste waar ik direct in slaap viel. De volgende ochtend had ik absoluut geen kater en ook mijn vrienden met wie ik de hele avond was hebben mij bevestigd dat ik absoluut niet dronken overkwam, maar wel met heel wat jongens heb gezoend iets wat ik gewoonlijk nooit doe. maar ik zit er nu dus erg mee dat er een heel gat in mijn herinneringen zit van zo ongeveer 3 à 4 uur en weet niet of dit eventueel zou kunnen komen door een drugs als GHB

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Je hebt andere klachten gekregen dan wat jij normaal verwacht bij alcohol. Je vraagt je af of dat wel echt door alcohol komt en niet door een andere drug zoals ghb.

Allereerst wil ik je geruststellen. Ik denk niet dat je gedrogeerd bent. Zelfs als dat wel het geval was geweest, dan hoef jij je niet zorgen te maken dat er iets stuk of beschadigd is in je lichaam. Ik kan me wel voorstellen dat jij je zorgen maakt, omdat je niet alles meer kan herinneren.

Gelukkig komt drogeren bijna nooit voor in Nederland. Wanneer mensen drogeren wordt dat eigenlijk altijd doelmatig gedaan. Bijvoorbeeld om iemand te beroven of te verkrachten. Als je daadwerkelijk gedrogeerd was, dan was je waarschijnlijk echt out gegaan (buiten bewustzijn geraakt). Omdat alcohol de werking van ghb enorm versterkt. Gelukkig is dat allemaal niet gebeurd. Met andere woorden komt hetgeen wat jij omschrijft niet overeen met drogeren, wel met de werking van alcohol. 

Het effect van een drug, zoals alcohol, wordt niet alleen bepaald door de drug zelf. Maar ook door de set en setting. Aan de hand hiervan ga ik uitleggen wat ik denk wat er gebeurd is. Van alcohol weten wij dat er bepaalde effecten uit komen. Ontremming (sneller zoenen), black/grey-outs zijn hele kenmerkende effecten. De set gaat over je psychische en lichamelijke gesteldheid. Was je die dag vermoeid? Met welke verwachting ging je de avond in? Had je die avond meer dan normaal behoefte aan seksueel contact? Hoe gaat het in zijn algemeen met je? Had je die dag voldoende gedronken? Enorm veel factoren kunnen de werking van een drug beïnvloeden. Met de setting bedoel ik de omgeving en de mensen om je heen.

Alcohol kan soms onverwacht anders vallen. Dat je een black out hebt na alcohol is niet gek, alleen voor jou wel onverwacht.  Je zou denken dat je daarvoor meer dan 5 drankjes zou moeten drinken, maar dat is lang niet altijd zo. Zeker bij vrouwen kan het ook door hormonale wisselingen heel verschillend vallen. Of door en spontane 'kortsluiting' in je brein waardoor je zo een heftig effect krijgt. Achteraf denk je terug over de avond en is dit heel anders dan normaal. Het is dus niet gek dat je twijfelt of je gedrogeerd bent. Terwijl het waarschijnlijk gewoon door alcohol komt, maar een andere 'set' dan gewoonlijk.

Ik hoop je zo vooral gerustgesteld te hebben. Blijf jij je zorgen maken? Of ben jij lang uit het zicht geweest van je vrienden? Heb je het vermoeden seks te hebben gehad? Dan kan je altijd even langs de huisarts gaan. Heb je nog vragen? Neem gerust nog eens contact met ons op.

Met hartelijke groet,

Dion

19 april 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG