Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Vrijdag heb ik xtc gebruikt in combinatie met lachgas ballonnen. Om 20.00 uur eerst een kwartje gehad en om 3.00 uur een laatste kwartje. Denk dat ik rond de 1,5 pil heb gehad en 50 balonnen. Bij de eerste paar balonnen zag ik telkens mijn ergste angst, namelijk dat mijn vriend overlijdt of ik. Iedereen had de dag erna last van een dip en beetje misselijkheid maar ik had nergens last van alleen vermoeid omdat ik die nacht praktisch doorgehaald had. Toen die zondag begonnen de klachten, ik werd super misselijk, kon niks meer eten en was echt extreem vermoeid waardoor ik eigenlijk de hele dag had geslapen. Deze reactie leek mij op zich wel logisch aangezien ik een lange dag had gemaakt. Die avond kwam mijn vriend en toen hij wegging begon eigenlijk alle paniek en angst. Ik raakte helemaal in paniek dat hij wegging en begon van allemaal doemscenario’s te bedenken. Maandag ochtend leek alles wel prima te gaan totdat ik tentamen had, super misselijk werd in de trein en ik mijn evenwicht kwijt was dus viel op school. Terug naar huis had ik de hele tijd angst en paniek in de trein dat er wat zou gebeuren met mij of mijn vriend. Toen ik thuiskwam was ik weer zo moe dat ik meteen ging slapen en kon ook niks eten die dag, blijf heel misselijk en wazig. De lichamelijke klachten vind ik nog wel oké, maar ik weet niet zo goed hoe het met die angst en paniek zit, ik durf er in de avond helemaal niet meer van te slapen omdat ik zo bang ben dat er iets gebeurt. Nu is mijn vraag of dit normale bijwerkingen kunnen zijn want ik kan er nergens wat over vinden of dat ik me dit allemaal super erg inbeeld. Want ik word echt gek van deze gedachten en ik wil echt dat het stopt want het beïnvloed nu al echt mijn leven.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je hebt een bad trip gehad na XTC + extreem veel lachgas. Door drugs te combineren neemt de onvoorspelbaarheid toe. Je schrijft niet hoe sterk de XTC was, maar 1,5 gemiddelde XTC pil is een te hoge dosering voor de meeste mensen. En 50 balonnen is extreem veel en daarmee loop je ook risico op neurologische (omkeerbare) klachten door B12 tekort.

Terug naar de bad trip. Je had het gevoel dat je vriend dood ging. De dag erna had je alleen last van vermoeidheid en misselijkheid. Toen je vriend kwam kreeg je weer te maken met de angst die je ook ervaren had tijdens de bad trip. Sindsdien zit je vast in de angst en paniek en heb je allerlei klachten.. 

Allereerst wil ik je geruststellen. Dit is een normale reactie van jouw lichaam op een bad trip. De beleving van een bad trip door drugs kun je vergelijken met de (doods)angst die zich kan voordoen bij een heftige traumatische ervaring. De angst blijft soms nog dagen of weken hangen. Men kan schrikken van onverwachte geluiden, met maakt zich zorgen en gaat piekeren. Het lichaam stelt defensiemechanismen voor het ervaren van heftige emoties en trauma's in werking. Voorbeelden van defensiemechanismen zijn derealisatie en depersonalisatie. Dat alles uit zich in klachten zoals: wazig zien, het gevoel dat wereld anders is, er niet helemaal bij zijn, minder concentratie en geheugen, slaapklachten en nog meer.

Wij hebben er veel ervaring mee en geven regelmatig advies aan mensen met klachten zoals jij. Wees er gerust op. Het gaat uiteindelijk helemaal voorbij. Het is belangrijk dat je een positief blijft. Door het blijven piekeren over angst of angstige reacties kan zich een angststoornis of paniekstoornis ontwikkelen. Sommige mensen zijn gevoeliger voor dit soort klachten dan anderen. Bijvoorbeeld mensen die zich van nature erg druk maken, of veel stress ervaren. Herken je dat toevallig of heb je een verleden met angstklachten? Dan is het een extra reden om actief aan je angst te gaan werken via de huisarts. 

De klachten zijn dus omkeerbaar. Meestal gaan de klachten na verloop van tijd met rust voorbij. Sommige mensen, hebben er echter langer, maanden, soms zelfs jaren last van en hebben behandeling nodig. Wij geven ook die hulp, dus mocht je er nog langere tijd last van houden kun je ook bij ons terecht.

Maar nu is het nodig om zelf te kijken of jij in de komende weken de klachten kunt laten verminderen. Ik geef je daarom de volgende tips:

1. Stress, slecht slapen, alcohol, drugs, koffie, sigaretten kunnen de klachten die je hebt verergeren. Doe dat allemaal niet. 

2. Teveel focussen op de klachten, je druk maken, er (te) veel mee bezig zijn, Googlen naar ziektebeelden op je telefoon etc, kunnen ook allemaal een negatieve invloed hebben op je klachten. Het is namelijk een vicieuze cirkel. Je maakt je druk,  daar krijg je meer stress van en weer een opgelaten en angstig gevoel door. En daardoor krijg je weer meer klachten.

3. Gebruik in ieder geval geen drugs meer. Echt geen lachgas en geen XTC. Wij adviseren dat je pas weer gaat denken aan drugs uitproberen als je minstens drie maanden klachtenvrij bent.

4. Heb er vertrouwen in dat de klachten in de komende dagen of weken steeds een beetje minder worden tot ze helemaal weg zijn. Geef het de tijd. Lukt het de komende weken niet dan kun je ook bij jouw huisarts terecht. Eventueel kun je dit antwoord uitprinten en meenemen. Zorg er dan voor dat je manieren gaat vinden die je helpen met het verminderen van angst. De focus van behandeling moet liggen op het vinden van ontspanning. Er zijn diverse mogelijkheden zoals: ontspanningsoefeningen, mindfullness, eventuele kalmerende medicatie of supplementen, sport, yoga, ademhalingstherapie of haptonomie. De kunst is om uit te vinden wat voor je werkt en dan zul je merken dat je klachten vanzelf zullen weggaan.

Succes met het herstel en heb je vragen dan kun je altijd contact met ons opnemen! En tot slot lees hier onze tips over het beperken van de risico's van XTC en lachgas.

Mvg,

Ronald

 

18 april 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(7 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG