Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste medewerker van het Drugsinfoteam, Ik heb een vraag over het gebruik van XTC bij bestaande stress en angstklachten, en het risico om hierdoor de klachten te doen verergeren of om bijvoorbeeld een psychose te ontwikkelen door een combinatie van factoren. Recentelijk heb ik te maken gehad met stress en angstklachten na het meemaken van een ziekbed en het overlijden van een naaste op een vergelijkbare manier hoe een aantal jaar eerder een van mijn ouders is overleden. Deze gebeurtenis heeft mij enorm ontregeld en heeft problemen veroorzaakt waarvan ik niet wist dat het mogelijk was. Ik heb gedurende een periode last gehad van paniekaanvallen, depressieve klachten en lichamelijke stressklachten. Ik heb moeite met ontspannen en ik ben meer gestressed dan normaal. Deze klachten zijn momenteel nog steeds aanwezig, maar ze zijn wel aanzienlijk minder geworden. Ik heb meer dan een half jaar geen drugs gebruikt, en slechts af en toe gedronken. Ik ben aan het overwegen om binnenkort op een feest XTC te gebruiken. Aan de ene kant denk ik dat een leuke ongeremde dag mij goed zou kunnen doen en mij met mijn klachten kunnen helpen, vooral omdat ik moeite heb met ontspannen. Tegelijkertijd ben ik me erg bewust van de risico's van drugsgebruik en dat het gebruik van XTC de kans op een paniekaanval of andere klachten vergroot. Ik wil graag een weloverwogen beslissing nemen over het wel of niet gebruiken van XTC op het komende feest. Ik ga normaal gesproken eens in de 2-3 maanden naar een feestje en ik zou mijzelf, voor zover dat mogelijk is, een verantwoord drugsgebruiker noemen. Ik laat de drugs altijd van tevoren testen en zorg dat ik nooit te veel gebruik. Na XTC gebruik heb ik zelden last gehad van een dip, vaak gaf een goed feest mij juist wekenlang energie omdat ik erg kon nagenieten van de mooie ervaring. Vandaar ook mijn tweestrijd. Zou er gezien de schets van de situatie een risico zijn dat de XTC een paniekaanval of wellicht iets ergers zoals bijvoorbeeld een psychose uit zou kunnen lokken? En is er de kans dat bij een dosering van 140mg als man van 95kg na afloop de klachten die ik al had weer in ergere mate terugkomen? Ik hoor graag van u hoe u hierover denkt.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Goed dat je jezelf informeert!

Je schrijft dat je recent te maken hebt gehad met paniek, stress, angst en depressie na een heftige periode. Je klachten zijn minder geworden maar nog steeds aanwezig. Je wilt graag binnenkort XTC doen maar je twijfelt en bent in tweestrijd. Een ongeremde dag zou je namelijk ook goed kunnen doen. Je vraagt om advies.

Het advies dat wij geven is om geen XTC te gebruiken. De drug, set en setting is ongunstig en de kans op verergering van klachten is bij jou levensgroot. Dit soort klachten gaan niet van de een op de andere dag voorbij en blijven een langere tijd op de achtergrond sluimeren. Het gaat nu vrij goed met je en je klachten worden minder. Probeer dit vast te houden en echt een langere tijd 100% klachtenvrij te zijn voordat je weer drugs gaat proberen. Minimaal drie maanden, liefst langer + een zo veilig mogelijke drug, set en setting, is ons advies. For the record: dan alsnog ben je gevoeliger voor klachten dan een ander die dit niet heeft meegemaakt.

Ik begrijp je gedachte natuurlijk wel heel erg goed. Van XTC kan je heerlijk ontspannen en afleiding zoeken. Dat kan je echt goed doen. Je hebt dan nog steeds een verhoogde kans op een bad trip + klachten, maar in de eerste plaats maak ik mij bij een ervaren gebruiker die de juiste dingen doet om risico's te beperken minder zorgen over de bad trip tijdens het gebruik. De dagen erna maak ik mij echter wel zorgen om. Jouw hersenen zijn nu kwetsbaar en je angstcentrum is nog steeds overprikkeld. XTC zorgt voor een fysieke en mentale aanslag. De balans van neurotransmitters in de hersenen raakt in de war en dat heeft invloed op je klachten. Adrenaline, en een serotonine (tekort) hebben een negatieve impact op angst- en andere stemmingsklachten.

Ook indirect hebben drugs effect op angst en stress. Leeftijl is ook van belang. Je wilt nu eigenlijk goed voor je zelf zorgen, goed eten, voldoende slapen, niet teveel piekeren. Geen alcohol, drugs en geen koffie. Slecht eten, vermoeidheid, uitputting, overprikkeling, slaaptekort en de dip na XTC zullen ook allemaal een negatieve impact hebben op jouw klachten.

Je vraagt of je hierdoor risico loopt om te klachten te doen verergeren of een psychose te ontwikkelen. Dat eerste wel. Dat tweede niet. Jouw stress- en angstklachten hebben in principe niets te maken met de piepkleine kans die mensen hebben op het ontwikkelen van een psychose. Heb je een genetische kwetsbaarheid of heb je een verleden met psychose dan wordt het een beetje een ander verhaal maar daar ga ik dus niet van uit. Daar hoef je je dus niet onnodig zorgen om te maken.

Stel de XTC dus nog even uit tot je minimaal drie maanden geen klachten hebt gehad. En overweeg, omdat je klachten nog steeds een beetje aanhouden, via je huisarts op zoek te gaan naar een behandeling die bij je past: EMDR, haptonomie, ontspanningsoefeningen, ademtraining en yoga zijn allerlei voorbeelden die succesvol kunnen zijn. Ook als je nog maar een klein beetje last hebt van dit soort klachten kun je nog steeds prima dit soort behandelingen uitproberen om er volledig van af te komen en beter te leren ontspannen op een natuurlijke manier waar je lange termijn wat aan hebt.

Groetjes,

Ronald

19 april 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(4 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG