Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste Drugsforum, Jullie vertellen dat je bij het gebruik van XTC het best 2-3 maanden tussen kan laten om de risico’s te beperken. Hier gaan jullie uit van een normale dosering +-90mg. Bij alcohol adviseren jullie er minstens paar dagen tussen te houden met 1 standaard glas (1 bier). Maar wat is dan de aangeraden tijd om te wachten bij een avond flink zuipen? Denk aan ongeveer 20 bier bijvoorbeeld. Want ik zou ook maar 10mg MDMA kunnen gebruiken en er een week tussen houden. Dus eigenlijk is mijn vraag: wat is zo’n beetje de geschikte wachttijd per dosering per XTC of alcohol gebruik? En wanneer loop ik een groter risico? Bij het elke zaterdag flink gebruik van XTC (150mg MDMA) Of bij het elke zaterdag leeg drinken van een 70cl wodka?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Je hebt interessante ideëen. Om een antwoord te geven op je vragen, ga ik eerst wat informatie schrijven.

Allereerst kunnen we stellen dat het gebruik van drugs (o.a.) alcohol, altijd risico's met zich mee brengt. Des te meer en vaker je gebruikt, des te hoger de kans op risico's. Eén van de harm-reduction boodschappen bij mdma is niet vaker dan eens per 2-3 maanden gebruiken. Dat heeft o.a. te maken met het feit dat het serotonineniveau (neurotransmitters, boodschappersstofjes in de hersenen) opnieuw 'aangevuld' moet worden. Dit duurt ongeveer vijf weken. Wil je meer info over de werking in de hersenen? Check dan deze animatie. Het advies van 2-3 maanden is echter niet alleen gebaseerd op het aanvullen van serotonine, maar ook het beperken van vervelende klachten na gebruik zoals hppd, dps en angstklachten.

Een andere belangrijke heeft met de dosering te maken. Boven 120mg nemen de vervelende effecten aanzienlijk toe en de positieve juist af. Gebruik je veel meer of vaker dan aanbevolen, treedt er ook tolerantie op: je hebt steeds meer mdma nodig om positieve effecten te merken, maar de nadelen blijven wel toenemen. De drempelwaarde van mdma is ongeveer 30 milligram. Gebruik je minder, dan zal je niets merken. Echter wanneer je boven die drempelwaarde komt, dan beïnvloedt dat (o.a.) je serotoninesysteem. Of je dan 40mg neemt, 90 of 120, alsnog is het goed om 2-3 maanden te wachten. Jouw ideëen zijn helemaal niet gek, maar voor zover bekend werkt het niet zo.

Dat geldt ook voor alcohol. Het is dus niet zo wanneer je 20 glazen drinkt, je weken moet wachten. Wanneer je één glas alcohol drinkt, is dat ongezond voor je lichaam. Wanneer je er 20 drinkt is dat nog veel meer. Doe je dat één keer per maand, zijn alsnog de risico's lager, dan wanneer je elke dag 20 glazen drinkt. Maar vanuit risicobeperking stellen we dat het goed is om niet elke dag te drinken. Eén van de reden hiervoor, is dat er een duidelijk verband is gevonden tussen het ontwikkelen van borstkanker bij vrouwen wanneer zij elke dag één glas wijn drinken. Daarnaast is de kans op verslaving ook groter wanneer iemand elke dag drinkt. 

Je laatste vraag gaat over de risico's bij flink alcohol drinken en mdma gebruiken. Een goede vraag, maar ik kan er geen duidelijk antwoord op geven. Enerzijds zijn het beide drugs, maar anderzijds is het appels met peren vergelijken. Zo zijn de gevaren bij alcoholgebruik vooral merkbaar op het lange termijn (verslaving, hersenschade, korsakov, schade aan lever etc.). Dat terwijl dagelijks gebruik van mdma je al snel hele vervelende klachten gaat krijgen (depressieve gevoelens, schade aan gebit, geheugenverlies etc). Bij bingedrinken en het gebruik van mdma loop je beide risico, maar de gebieden waarop je risico loopt zijn anders. Het is maar net met welke bril je het bekijkt.

Ik hoop zo je vragen beantwoord te hebben. Als er nog vragen of onduidelijkheden zijn, laat je het ons weten?

Met hartelijke groet,

Dion

 

 

03 mei 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG