Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Een korte vraag: lachgas kan voor een acuut vitamine B12-tekort zorgen. Is het zo dat als je voor het innemen van lachgas vitamine B12 inneemt dit gevaar kan worden ingeperkt of werkt het niet zo? Ik begrijp wel dat een acuut vitamine B12-tekort niet zomaar opspeelt, maar sommige verkopers geven gratis vitamine B12 bij hun lachgas en ik ben benieuwd of dit daadwerkelijk nut heeft of dat dit een stunt is.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Bij langdurig of aanhoudend gebruik van lachgas kan er een vitamine b12 tekort aanhouden (bron: Trimbos-instituut). Bij ''recreatief gebruik" hoef jij je daar niet zorgen om te maken. Zelfs wanneer je vroegtijdig actie onderneemt bij een vitamine B12 tekort zijn de gevolgen te overzien. Het is dus niet nodig om vitamine B12 bij te nemen als je af en toe een ballonnetje doet. (Vegetariërs en veganisten zijn wel extra gevoelig voor een vitamine B12 tekort).

Verder moeten wij ons afvragen of je wel pillen van onbekende mensen moet aannemen. Zelfs wanneer zij zeggen dat het alleen maar vitamine B12 is. Terugkomend op je vraag, is het nemen van B12  bij recreatief gebruik geen harm-reduction advies dat wij geven. De wetenschap is er ook niet over uit of vitamine b12 inname via een pil werkt. Injecties werken wel, en laten oplossen onder de tong misschien ook. Het nut is dus twijfelachtig. Heb je verder nog vragen? Laat het gerust weten.

Met hartelijke groet,

Dion

24 mei 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG