Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi! Mijn vraag is, wat houd 5 HTP precies in? Ik heb zelf vreselijk veel last van een dip na XTC gebruik.. dus hier wil ik nog zo lang mogelijk vanaf blijven. Ik heb alleen wel een leuk festival op de agenda staan! Ik zou heel graag iets willen als oppepper, maar ik ben erg bang voor de dip aangezien ik precies die week examens heb.. Ik snap dat ik dan geen XTC kan gaan gebruiken, maar aangezien iedereen laat weten dat 5 HTP het serotonine aanvult, vroeg ik me af of dat geen goede optie is voor wat neppe geluksmomenten? Of krijg je hier ook een dip van wanneer je stopt met het gebruik hiervan?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

5-HTP bevordert de vorming van serotonine. Het heeft om die reden voor sommigen een gewenste werking op hun stemming. Als je het als repair product gebruikt, is het niet de bedoeling dat je dat inneemt van te voren, maar in de dag(en) na gebruik. Let op: wetenschappelijk staan de voordelen niet als een huis en er zijn een aantal extra risico's waar je rekening mee moet houden zoals het hogere risico op hart- en vaatproblemen. Het is dus zeker geen wondermiddel. Lees dit artikel over 5-HTP eens goed door van onze vrienden van Unity: https://www.unity.nl/pillen-tegen-de-dinsdagdip-63/

Er zijn bijwerkingen en risico's bij 5-HTP. Hierdoor zijn wij  terughoudend over het gebruik van 5-HTP op zichzelf of als repair product na XTC. Eenzelfde werking heeft L-tryptofaan. Dit is altijd een betere keuze mocht je supplementen willen gebruiken. Maar ook warme melk en bananen, noten geven van nature een stoot aan tryptofaan. In het algemeen is goede voeding voldoende om door XTC aangetaste serotonine niveaus weer aan te vullen. Dat kan echter wel enkele dagen tot enkele weken duren. Als je vaker gebruikt, vermindert de voorraad steeds meer. Daar kun je dat niet tegenop eten of slikken. Vergeet ook niet dat deze herstelproducten geen bescherming bieden tegen hersenschade door gebruik van XTC.

Jij schrijft dat je altijd een heftige dip hebt na XTC. Hoe komt dat? Laat je je pillen testen? Hoe hoog doseer je? Neem nooit meer dan 1 a 1,5 mg per kg lichaamsgewicht. Weeg je dus 70 kg dan nooit meer dan 70 - 105 mg totaal. Laag doseren, niet combineren met andere drugs, voldoende slaap en gezonde voeding voor tijdens en na de trip kan helpen. Maar we weten ook dat sommige mensen sowieso gevoeliger zijn voor vooral de mentale kant van de dip: lusteloos, depressie, geen energie etc.

Als je heftig last hebt van dips na XTC dan is XTC gebruiken in de week voor je examens een afrader. Ook met 5-HTP of Tryptofaan is het afrader. Het zijn helaas geen wondermiddelen.

Mvg,

Ronald  

21 mei 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG