Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste drugsinfoteam, Op de eeste plaats complimenten voor een site zoals deze. Naast de tabak lobby wordt de alcoholconsumptie ook onder de loep genomen. Een enorme toename van alcoholvrije dranken lijkt een voorbode. Op diverse gerenommeerde sites staat dat men een matige drinker is als men niet meer dan 21 glazen alcohol per week nuttigt voor mannen en 14 voor vrouwen. Nooit meer dan 6 glazen per dag voor mannen en 4 voor vrouwen. Andere sites geven aan max 2 per dag voor mannen en 1 voor vrouwen. De Gezondheidsraad zegt liever geen of 1 glas per dag. Dit zijn nogal wat verschillen onderling. Er is geen eenduidigheid. Ik zelf drink tussen de 15 en 20 glazen per week waarvan 2 dagen per week niet. In het weekend 4 flesjes bier van 30cl per dag en door de week 2 glazen wijn. Moet ik me zorgen maken over dit gebruik?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je compliment.

Het klopt dat er wereldwijd verschillende adviezen bestaan. Er bestaan ook wereldwijd verschillende definities van standaardglazen om het nog ingewikkelder te maken. Die 14 en 21 glazen zijn trouwens al oude adviezen die je af en toe op internet nog tegenkomt op verouderde pagina's.

De adviezen (0 dus) van de Gezondheidsraad zijn actueel. Alcohol is een stof die in de basis ongezond voor je is. Drink je meer dan nemen de risico's toe. Die 15 a 20 glazen bijvoorbeeld geven een hoger risico op mond- keel- en slokdarmkanker. Rook je ook? Dan stijgen die risico's nog verder. Je kunt hersenschade oplopen. Wanneer dat gebeurt hangt af van de mate van gebruik en je persoonlijke kenmerken. Het alcoholgebruik is dus niet zonder risico's.

Minder drinken is altijd gezonder. Jij probeert al te voorkomen dat het een gewoonte wordt door twee dagen vrij te houden. Dat doe je goed. Ben je een puur recreatieve drinken of merk je dat je drinkt tegen spanningen? In dat laatste geval loop je meer risico op afhankelijkheid.

Wil je gezonder leven dan is minder/ niet drinken altijd beter. Kies je ervoor om te minderen? Kijk dan eens verder op MinderDrinken.nl voor tips.

Mvg,

Ronald

28 mei 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG