Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik gebruik al zo’n 5 jaar het antidepressivum Sertraline (SSRI, 50mg). Ik ben benieuwd wat ik zou kunnen merken aan effecten van bijv. XTC of andere partydrug en de risico’s hiervan. Hoe erg is het dat beide middelen de hoeveelheid serotonine beïnvloeden, en wanneer heb je kans op het serotoninesyndroom?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Goed dat je je informeert van tevoren.

Eerst kijk je in de bijsluiter naar bijwerkingen van sertraline. Vaak komen voor: slapeloosheid, duizeligheid, vermoeidheid, slaperigheid, hoofdpijn, droge mond, misselijkheid, diarree, sexuele stoornissen. Keelpijn, afgenomen eetlust, toegenomen eetlust, angst, nervositeit, depersonalisatie, depressie, nachtmerries, verminderd libido, knarsen, tintelingen, trillen, concentratiestoornis, gespannen spieren, stoornissen met zien, tinnitus, hartkloppingen, opvliegers, geeuwen, buikpijn, braken, obstipatie, huiduitslag, zweten, spierpijn, gewrichtspijn, borstkaspijn, malaise.

Dit is meestal in het begin en als je te snel de dosis opvoert. Hopelijk heb jij die niet meer na zoveel jaar. Als je er toch nog last van hebt moet je er op rekenen dat XTC en ander drugsgebruik het erger maakt.
Weet dat als je XTC gebruikt in een angstige mindset, dat er een vergrote kans is op een paniekaanval (bad trip). 

Je moet weten hoeveel mg MDMA je neemt. Het moet dus getest zijn. Omdat XTC soms ook lange termijn gevolgen heeft, zou ik zo laag mogelijk doseren (1 à 1,5 mg per kg) en zo weinig mogelijk. Ook als je minder effect ervaart, want dat is ook een mogelijkheid. En zeker met minimaal drie maanden tussenpozen.

Verder: sertraline kan de MDMA spiegel ook licht verhogen, door een wisselwerking. Dan kan de hoeveelheid serotonine te sterk stijgen. Dat is gevaarlijk (serotoninesyndroom) . 

Dit betekent al met al dat het slimmer is om het niet te doen en indien tòch, dat je dan dus zo laag mogelijk doseert. 50 mg sertraline is niet zo hoog.
We hebben een overzicht gemaakt om na te lezen. Klik op deze link: Xtc en SSRI.

Laat je ons weten wat het is geworden? We leren graag.

MVG,

Gerard A
Drugsarts

27 oktober 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG