Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, ik was nieuwsgierig naar xtc dus heb ik het een keer geprobeerd alleen dat beviel zo goed dat ik een half jaar lang xtc heb gebruikt elk weekend. Totdat ik een keer 4 pillen op had op een avond en ik pijn in mijn buik kreeg. Ook kon ik toen niet plassen terwijl ik wel heel nodig moest. Bovendien kreeg ik het heel erg warm dus ben ik buiten gaan afkoelen etc. Ik had de trip gewoon uitgezeten alleen raakte wel erg in paniek dat ik oververhit zou raken of een leverstoornis had aangezien ik pijn in mijn buik had. Maar nu sinds elke keer als Ik xtc MDMA of cocaïne gebruik. Raak ik elke keer in paniek en krijg ik een angst aanval. Dus ik ben nu gestopt met gebruiken. Alleen vroeger genoot ik er elke week van en nu raak ik steeds compleet in paniek. Hoe komt dit? En moet ik me hier zorgen over maken? Ook voel ik me vaak depressie en ben ik best wel levensmoe. De dingen die ik vroeger leuk vond of naar uit keek voel ik nu niks meer voor. Ook zeggen mijn vrienden dat ik in deze periode erg ben veranderd qua persoonlijkheid en gedrag. Komt dat door de drugs en kan ik hier nog wat aan doen? Ik hoop snel antwoord te krijgen Groetjes !

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je schrijft dat je met een behoorlijke regelmaat hoge doseringen xtc hebt genomen. Op dit moment krijg je paniekklachten wanneer je onder invloed bent van cocaïne of xtc. In het dagelijks leven heb je last van depressiviteitsklachten en zelfs levensmoeheid. Van je vrienden hoor je dat je persoonlijkheid erg veranderd is. Je vraag is of dit door de drugs komt en of je er iets aan kan doen. De antwoorden op deze vragen zijn: ja en ja. Hieronder zal ik een uitleg geven. Ook zal ik iets vertellen over waar de paniekklachten vandaan komen.

Bij gebruik van oppeppende drugs zoals xtc en coke, komt je lichaam in een soort vecht- of vluchtmodus.  De spieren gaan strak staan en het lijkt wel of je onuitputtelijke energie hebt. Klaar om te vechten of rennen. Doordat alles intenser binnen komt en er een overdaad aan neurotransmitters in de hersenen aanwezig zijn, wordt het angstcentrum extra geprikkeld. Hierdoor kan je angst of paniekklachten ervaren. Ook na gebruik kunnen angst of paniekklachten voorkomen. Als je daar last van hebt, lees dan even onze pagina over angst en paniek door.

Je schrijft dat je last hebt van depressieve gedachten, verandering van persoonlijkheid, levensmoeheid en geen zin meer hebt in dingen waar je vroeger naar uitkeek. Op de langere termijn zijn dit veel voorkomende effecten van frequent coke en/of xtc-gebruik.

In een andere vraag die je op dezelfde dag hebt gesteld, vertelde je dat je wilde stoppen met je gebruik. Dit is de eerste stap in het oplossen van je klachten.

Daarnaast kan je je herstelproces versnellen door een vorm van behandeling aan te gaan voor je depressieve klachten. Is jouw huisarts op de hoogte van je klachten en gebruik? Een huisarts heeft geheimhoudingsplicht over de dingen die je met hem deelt. Je kan samen met hem bespreken welke zorg het beste bij je past. Na je verhaal vermoed ik dat dat Brijder Jeugd zal zijn, maar ik heb je nog nooit in het echt gesproken.

Succes en sterkte,

Sjoerd

 

 

16 juli 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG