Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, ik zou graag is de precieze reden willen weten hoe het kan dat je door middelen zoals 2cb/xtc etc vaak een lagere pijn grens hebt. En middelen zoals amfetamine, wiet, juist hoger?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Je stelt dat door 2c-b en xtc je pijngrens lager is, terwijl bij amfetamine en cannabis hoger. Een interessant idee, maar ik denk dat het iets te zwart-wit gezien is. Pijn is eigenlijk een subjectief iets. Met andere woorden voelt niet iedereen pijn hetzelfde. Als jij en ik evenhard ons hoofd stoten, geef ik de pijn misschien wel een 9 en jij een 4. Dat noemen we ook wel de perceptie van pijn.

Door sommige drugs, met name uppers, komt je lichaam in een soort vecht-of-vlucht modus. Er komt onder andere (nor)adrenaline vrij. Je lichaam staat klaar om te vechten of vluchten. In zo'n geval is pijn voelen niet handig als je moet vluchten of vechten. Daarom voelen mensen tijdens een vechtpartij vaak weinig pijn. Dit wordt door het lichaam tijdelijk gedempt.

Andere drugs, met name psychedelica, zijn je hersenen als het ware in de war. Kleine, subtiele sensaties zoals op een legoblokje staan, kan dan enorm uitvergroot worden en pijnlijk zijn. Maar het kan net zo goed een kietelend gevoel geven. Of dat je om pijn moet lachen of het koud krijgt.

Met andere woorden, is het dus heel erg afhankelijk van de persoon, de drug en de omgeving hoe je pijn ervaart. Dat noemen we ook wel de drugs, set en setting. Ik hoop zo je vraag beantwoord te hebben. Heb je toch nog vragen of is er iets onduidelijk? Laat het ons weten!

Met hartelijke groet,

Dion

16 juli 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG