Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedemiddag, Ik lees wat tegenstrijdige berichten over valium gebruik na coke op jullie website. De ene arts zegt dat het een gevaarlijke combi is: https://www.drugsinfoteam.nl/vraag-antwoord/lees-een-antwoord/-/als-ik-coke-heb-gebruikt-dan-heb-ik-altijd- en de ander zegt dat het prima en probleemloos kan (mits niet te vaak) om de scherpe kantjes eraf te halen en slaap te pakken. https://www.drugsinfoteam.nl/vraag-antwoord/lees-een-antwoord/-/beste-is-het-gevaarlijk-om-na-coke-gebruik- Op andere websites lees je weer dat je dan dubbel ongezond bezig bent en de welbekende guide to drugs combinations grafiek zegt weer dat het het maar een low risk profiel heeft. Nou weet ik dat heel veel mensen in mijn omgeving alcohol drinken tijdens de coke. Doet deze alcohol in principe hetzelfde als de valium icm coke of is dit uiteindelijk gevaarlijker dan de combi coke/benzo? Alle drugs nemen risico's met zich mee dat begrijp ik maar kan uit de verschillende websites nu niet halen wat nu gevaarlijker is.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, 

Er is een wisselwerking wanneer iemand zowel coke als alcohol gebruikt. De stoffen komen in het lichaam samen waar coca-ethyleen wordt gevormd. Deze stof is schadelijker voor het lichaam dan cocaïne of alcohol zelf. Dat gebeurt niet bij Valium.

Er zijn geen wisselwerkingen tussen coke en benzodiazepinen als oxazepam, tamazepam en diazepam (valium). Dat wil niet zeggen dat er geen enkel toegenomen risico is. Door benzo's te nemen na cokegebruik leer je jezelf aan "ik kan toch wel slapen na gebruik". De stap om bij te nemen wordt daardoor kleiner. Andersom kan het uitnodigend zijn om een hogere dosering benzo's te nemen na een avond flink coke snuiven. Beide middelen kennen tolerantie. Wanneer je vaak en/of veel gebruikt, heb je meer nodig om het zelfde effect te krijgen. Het verhoogde risico zit hem dus in het gedrag, het verleggen van grenzen en het opbouwen van tolerantie. 

De risico's van de verschillende combinaties zijn dus zeer verschillend. Ben je verslavingsgevoelig? Heb je een (onbekende) hartproblemen? Of vind je het lastig je eigen grenzen in de gaten te houden? Wat het grootste risico is, verschilt sterk van persoon tot persoon.

Volgens de arts is een enkele keer een benzo nemen na coke op zich zonder grote risico's. Mits het een normale dosering is zoals maximaal 10 mg diazepam of 20 mg oxazepam.

Met vriendelijke groet, 

Sjoerd

06 augustus 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(5 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG