Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

hallo ik slik nu 30 jaar 40 mg ozazepam ik wil graag afbouwen slik is er een schema hoe en wat ik neem smorgens 10 smidags 10 savonds 10 en voor het slapen 10mg in. zou super graag een schema willen hoe en wat.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat goed dat je je verdiept in het minderen van medicatie. Mijn advies is om dat wel onder begeleiding te doen van bijvoorbeeld je apotheker en je huisarts. Het is belangrijk om het afbouwtraject te plannen in een stabiele periode van je leven. Ook is het belangrijk om een actieplan te maken met dingen die je kan doen als je ontwenningsverschijnselen voelt zoals onrust of angstklachten. Met begeleiding zijn er activiteiten te verzinnen om te leren omgaan met de onrust of angst (wandelen/muziek/praten met iemand ed). 

Er zijn inderdaad rekenmodules ontwikkeld, met hoe je het beste zou kunnen afbouwen in bijvoorbeeld 12 weken tijd (zie deze website). Meestal wordt de oxazepam dan eerst omgezet naar diazepam, omdat dit in kleinere stapjes af te bouwen is. Je huisarts kan samen met je apotheker ervoor zorgen dat je per week genoeg in huis hebt om dit schema te volgen. Aangezien je het 4x per dag inneemt, kan je dan ook de diazepam verdelen over de dag. Maar dit hoeft niet omdat het veel langer in je bloed blijft en dus blijft werken (wel 20-48 uur).

Ook is het mogelijk om de afbouw te doen met taperingsstrips via de regenboogapotheek. Helaas is de vergoeding hiervoor verschillend per verzekeraar. Je huisarts kan de formulieren hiervan invullen en dan regelt deze apotheek daarna de verstrekking in overleg met jou.

Om ervoor te zorgen dat de afbouwperiode goed verloopt, is het belangrijk om naasten te informeren over je plan zodat zij je hierin kunnen steunen. In het boek ''minder slikken''van R. van Staveren staan ook veel tips of afbouwen en hoe je deze periode het beste doorkomt.

Ook is het mogelijk om je aan te melden bij de verslavingszorg. Dan maak je ook je plan met een arts en met een begeleider.

Hopelijk heb je wat aan deze informatie en lukt het om een goed plan te maken samen met je arts (en apotheker).

Stel nou dat je het toch helemaal alleen wil doen, dan adviseren we om heel geleidelijk te minderen. Dan ga je naar 35 mg oxazepam per dag, dus bv  10-5-10-10 mg  en wijzig je verder niets gedurende een maand. Daarna evalueer je weer even voordat je naar 30 mg per dag gaat.

Succes en vriendelijke groet,

Karin W, huisarts Drugsinfoteam

 

28 september 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG