Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Ik heb even een vraagje. Op Koningsdag heb in voor het eerst xtc genomen. 2 keer een kwart dit wel gecombineerd met alcohol. De dag erna werd ik wakker en was mijn beeld heel raar. Net alsof het draaide. Dit ging 2 dagen later over. Een week later werd ik wakker in de nacht alsof ik een paniekaanval had. Ik voelde mij beroerd en alles draaide om mij heen. Ook mijn zicht werd weer slecht. Ik kwam erachter dan ik ruis had als ik in de lucht keek plus dat ik soms flitsen zag. Deze aanvallen kwamen nog een paar keer. Ook overdag, verder was het steeds dat ik er niet bij was met mijn hoofd. Alsof ik steeds aan het nadenken was over de klachten. Ik kreeg nog een nieuwe klacht erbij dat in tintelingen in mijn benen en armen kreeg.(zware benen en armen) Dit ging zelf verder naar trillingen. De huisarts stuurde mij door naar de neuroloog. Hersenscan gehad en kwam niks uit. Dacht dat de tremor in de war was door stress. Nu zijn we maanden verder en heb ik nog steeds last van tintelingen. Geen trillingen meer. Dit heb ik alleen in de rust, als ik niks doe dus. De ruis in de lucht is ook iets minder geworden, of ik ben er aan gewend geraakt. Ik heb nog wel steeds last van zware benen en vermoeidheid. Plus het afwezige zijn in mijn hoofd. Mijn zicht is net alsof ik aan het staren ben. Mijn vraag is eigenlijk of dit door die ene keer xtc komt, en wat ik hier nog tegen kan doen om het te verminderen/over te laten gaan

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Wat vervelend dat je al lang met deze klachten zit. Deze klachten komen denk ik niet door het xtc gebruik. Dit zijn klachten die veel meer passen bij het ervaren van angst en paniek. Wanneer je xtc (=mdma) gebruikt komt je lichaam in een vecht of vluchtmodus. Door de mdma en deze modus kan je naderhand wat last krijgen van klachten. Duizeligheid, gevoel van draaierigheid zijn dus niet gek. (Mede) door de dinsdagdip ben je gevoeliger voor angsten. Je hebt een paniekaanval gehad wat ervoor zorgt dat je weer op de vecht of vluchtmodus staat.

Door die modus en de paniekaanval kan je vage klachten gaan krijgen. Je kan gaan hyperventilleren, tintellingen krijgen, vermoeid zijn, trillen. De klachten die je omschrijft passen hier prima bij en horen wij vaker. Na zo'n gebeurtenis kan je lichaam nog lang in de vecht of vluchtmodus staan. tintellingen onstaan vaak na hyperventillatie. Hoe adem je in ruststand? Ademhalingsoefeningen kunnen helpen. Bijvoorbeeld door te mediteren. De ruis die je omschrijft hebben veel mensen en is niet erg. Alleen door de stressmodus waar je nu in zit, ga je veel meer waarnemen dan normaal. Dit is erg vermoeiend.

Met andere woorden, de klachten komen door de stress en paniek, niet door het gebruik. Je hoeft je dus niet druk te maken dat de xtc iets kapot heeft gemaakt waardoor jij je nu zo voelt. Wat je kan doen om het te verminderen, hebben wij een speciale pagina over geschreven: omgaan met angst. Belangrijkste is vooral om je rust te pakken, afleiding te zoeken en proberen er niet over na te denken. Daarnaast is het gebruik van drugs, alcohol, koffie en roken uit ten boze. Dit houdt je klachten zeker in stand.

Ik hoop dat je hier verder mee komt. Zo niet? Laat het ons dan even weten.

Met hartelijke groet,

Dion

22 augustus 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG