Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, ik ben een meid van 18 jaar (1.70) en heb 2 dagen geleden XTC gedaan. We deden dit thuis, we hadden XTC met 200 mg MDMA (vertelde de dealer). Ik begon met een halve, en dit ging goed. Hierna volgde een aantal wazige uren waarin ik zonder na te denken bleef bijpakken... waardoor ik uiteindelijk uitkwam om 2.5 pil (500 mg MDMA). Ik realiseerde mij dit niet en heb hier enorme spijt van... de avond vorderde en ik ging steeds verder weg, ik belande naar mijn idee in een bad trip. Ik werd als het waren meegezogen in een hele andere woonkamer, ik zag mensen die er niet waren, mijn vrienden veranderde in andere personen... ik raakte in paniek. Uiteindelijk zijn we gaan liggen (slapen kwam er niet van). De dag erna realiseerde ik mij wat ik allemaal gezien had, dit was niet goed. Ik heb een aantal keer hiervoor ook XTC gedaan en toen zijn de trips mij goed bevallen! Deze dagen na het gebruik voel ik mij heel angstig en ben ik bang om deze ‘mensen’ weer te zien... wat kan ik hiermee het beste doen? Wordt deze angst minder? Tips...

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Goed dat je even contact zoekt. Je hebt erg vervelende klachten ervaren. Ik kan me voorstellen dat je met wat vragen zit. Maar ook dat je nog angstklachten hebt. Ik ga je in mijn antwoord gerust stellen; er is geen reden tot zorgen. Hoe dat precies zit, ga ik je uitleggen.

MDMA is een stof wat je energiek kan maken, maar je ook heel anders kan laten voelen, denken en gedragen. Bij lagere doseringen gaan mensen zich meestal vooral verliefd en verbonden voelen. Bij hogere doseringen kunnen mensen zich vaag of opgefokt voelen. Of soms juist heel moe en sloom. Je kan ook echt gaan trippen of een beetje van het padje af gaan. Je komt soms in een flow en bijpakken is dan niet zo gek. Wat ik hiermee wil zeggen is: neem het jezelf niet kwalijk, dat kan onder invloed gebeuren.

Je hebt ~500mg mdma binnen gekregen. Dat is erg veel, maar je hoeft niet bang te zijn dat er iets stuk of kapot in jou is. Bij een hoge dosis MDMA kun je gaan hallucineren. Je kan dus dingen zien die er niet zijn. Maar ook dingen horen of voelen. Dat je gaat trippen bij een halve gram MDMA is dus te verwachten.

Mensen kunnen angstig of in paniek raken door drugs. Dat gebeurt vaker bij hoge doseringen of als je aanleg hebt voor angsten en/of je een piekeraar bent. Ook als je jong bent is die kans groter (ja, 18 is jong ;-) ). Als je angst- of paniek  ervaart dan gaat je lichaam in een stressmodus. Door die modus kan je goed vechten of vluchten. Handig als je op straat een gorilla tegen komt. Maar door MDMA gaat je lichaam ook in die modus. De MDMA is inmiddels uit je lijf, maar je hebt nog wel klachten. Dat is niet gek. Waarschijnlijk staat je stressmodus nog aan.

Daardoor kan je wat vervelende klachten krijgen, samen met je zorgen maken en dan nog je dinsdag dip hebben, zit je al snel vast. Dat, terwijl er eigenlijk geen gekke dingen zijn gebeurd. Althans, geen onlogische. Je hebt dus een vervelender situatie gehad, maar meer dan dat, is het ook niet. Besef dus dat er geen reden is om je angstig te voelen, je bent veilig. Maar geef jezelf even de tijd en de ruimte om tot rust te komen. Zowel lichamelijk als in je hoofd. Je zal al snel merken dat je minder klachten krijgt. Soms kan het wel even duren.

Als laatst is het goed om te beseffen dat je die 'mensen' zag door drugs. Heel logisch bij een hoge dosering. De drugs is nu allang uit je lijf, dus je kan dat niet zomaar weer gaan zien.

Ik hoop je zo vooral gerust gesteld te hebben. Heb je toch nog vragen? worden je klachten niet minder? Neem dan nog even contact op.

Met hartelijke groet,

Dion

18 juni 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(9 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG