Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Mijn vrouw en ik, willen samen nogmaals een groot avontuur aangaan, een kind krijgen. Mijn vraag is, in hoeverre is incidenteel coke gebruik (lees eenmalig), schadelijk voor mijn sperma, de bevruchting ofwel de zwangerschap? De vraag is natuurlijk ontstaan, na een kleine discussie.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, 

Drugsgebruik tijdens de periode van bevruchting verhoogt het risico op problemen tijdens de zwangerschap of bij de ontwikkeling van het kind. Hoe groot dit risico is, blijft gewoon heel erg lastig inschatten. Het onderzoek wat daar naar gedaan is, is gebaseerd op proefdieren, en in de praktijk leidt gebruik niet altijd tot acute problemen. Eventuele problemen later bij de ontwikkeling van een kind zijn vaak onmogelijk te herleiden naar drugsgebruik. Dit maakt het gewoon heel moeilijk in te schatten wat de gevolgen uiteindelijk kunnen zijn. Er zijn in ieder geval wel aanwijzingen op basis van proefdieronderzoek dat cocaïnegebruik leidt ervoor zorgt dat spermacellen cocaïne bevatten. Bij de bevruchting komt de spermacel bij de eicel. Door de aanwezige cocaïne wordt die eicel beschadigd. Daarom is er een risico op aangeboren afwijkingen. Maar het is niet 100% zeker dat proefdieronderzoek 1 op 1 te vertalen is naar mensen. Maar als dat zo is kan het gebruik van cocaïne door mannen leiden tot abnormale ontwikkeling van het kind. De kans dat dit gebeurt, is natuurlijk veel groter als de man regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks, veel coke gebruikt. De veilige, ruime marge die wij adviseren is daarom 3 maanden geen enkele drugs gebruiken. Dan kun je rekenen op 'veilig' sperma. Coke zelf blijft over het algemeen 2 tot 4 dagen in sperma, maar de afbraakproducten blijven veel langer in het lichaam. Het is onbekend is hoe lang dat precies is. Verder geldt voor illegale drugs ook de aanwezigheid van andere stoffen die vaak een onbekende factor zijn. Bij coke kun je dan denken aan de effecten van het erg schadelijke Levamisol. Vandaar dus ook de reden dat er gesproken wordt over 3 maanden geen drugs gebruiken als je van plan bent voor te planten. Nogmaals, hyoptethisch gezien zou eenmalig gebruik voor minder problemen zorgen dan iemand die frequent gebruikt, maar er is nog weinig onderzoek naar gedaan. Daarom kun je het beste een ruime marge van 3 maanden aanhouden zodat je minder risico loopt op complicaties.

Wat je straks nog zou kunnen doen is, als jouw vrouw straks zwanger is, het drugsgebruik in ieder geval op een open manier met de gynaecoloog en/of verloskundige bespreken. Zodat men de ontwikkeling van het kind goed in de gaten houdt. Drugsgebruik door de ouders wordt ook standaard naar gevraagd middels de vragenlijst. Mogelijk kan de gynaecoloog ook wat meer inzicht geven in het risico en als de arts dat nodig vindt, de mogelijkheden voor extra controles met jullie bespreken.

Ik hoop dat je hiermee voldoende informatie hebt.

Vriendelijke groet,  

Calvin 

07 februari 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG