Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Dag, Ik en een vriend hebben gister miauw miauw op een feestje gebruikt. Hij had het nog nooit gedaan en ik wel vaker. Samen hadden we 1gram gehaald (dus precies het zelfde spul). Deze vriend is maximaal 10 kilo zwaarder dan ik. We deden eerst allebei 2 punten ik voelde een klein beetje hij niks. We namen weer allebei 2 punten half uurtje later. Ik voelde hem echt goed maar hij weer niks. Toen heb ik 45 min later een redelijk grote lijn gemaakt want dat wou die graag maar, hij heeft de hele avond niks van de miauw gevoeld terwijl ik wel veel voelde. Is daar een reden voor?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Naar dit soort nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) is nog weinig onderzoek gedaan. Er valt niet per sé een eenduidig antwoord te geven waar het mee te maken kan hebben. Het kan namelijk aan veel verschillende factoren liggen. Je geeft aan dat jij wel het effect sterk voelde, maar jouw vriend voelde er niets van. Wat voor effect een middel op iemand heeft, kan per persoon sterk verschillen. Gebruikers geven vaker aan dat een middel niet aanslaat. Bij xtc horen wij dit ook weleens. Er valt alleen geen wetenschappelijk onderbouwde informatie te geven als je het hebt over een NPS als 4-mcc, omdat er nauwelijks onderzoek naar gedaan is.

Wel is het bekend dat 4-mmc op dezelfde receptoren in de hersenen werken als mdma, de werkzame stof in xtc. Van xtc weten we dat een trip ervoor zorgt dat de serotonine (geluksstofje) in je hersenen volledig wordt uitgeput. Het duurt minimaal zes weken voordat dit weer op het normale niveau is. Heeft jouw vriend misschien in de tussentijd xtc gebruikt? Dit kan zijn trip ook hebben beïnvloedt, waardoor hij nu van de 4-mmc praktisch niets voelde.

Een derde en tevens laatste reden dat jouw vriend geen effect voelde, kan te maken hebben met de set en setting. Wij spreken altijd van drug, set en setting en dat houdt in dat die drie factoren invloed hebben op de ervaring van een trip. De 'drug' is welk middel je neemt. De set en de setting hebben met andere dingen te maken. De set omschrijft hoe jij je voelt op het moment dat je een middel neemt. Over het algemeen genomen versterken middelen gevoelens. Wanneer je je mentaal minder voelt, zal de trip daarom ook minder prettig zijn. De setting omschrijft de omgeving. Deze kan ook van invloed zijn op de beleving van de trip.

Het valt dus niet eenduidig te stellen waaraan het heeft gelegen dat jouw vriend geen effect heeft gehad van 4-mmc, maar het kan met de eerder beschreven factoren te maken hebben.

Vriendelijke groet,

Calvin

 

27 februari 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG