Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Afgelopen weekend heb ik voor het eerst mdma gedaan (ervoor had ik al pillen gedaan) en ik ging niet helemaal lekker. Mijn eerste keer pillen gebeurde in Boedapest, daar nam ik een kwartje en ik voelde er niets van. Niemand anders in mijn groep voelde iets dus we gingen er van uit dat het rotzooi was (zoals de meeste drugs daar). De tweede keer was terug in NL, en daar nam ik eerst een kwartje. Voelde ik helemaal niets van dus na 1,5 nog een kwartje bij genomen. Na een uur voelde ik nog niets van de leuke effecten, maar werd het opeens heel warm en kreeg ik braakneigingen. Ik ben toen uit de tent gelopen en heb ongeveer een half uur aan een stuk moeten overgeven. Ik had toen op voorhand niet zoveel gegeten en had 2 glazen alcohol op dus dacht dat het daar aan lag. Tot dit weekend, ik nam mdma met een vriendin en we voelden het allebei niet zo hard binnenkomen. Na een uur of langer hebben we wat meer genomen en daarna werden de pauzes korter. We waren niet super hoge dosissen aan het dippen, maar genoeg en vrij vaak (of het leek alle sinds toch zo). Zij begon het te voelen en lekker te gaan, maar ik nog steeds niet. Uiteindelijk heb ik dan nog eens gedipt en toen lag er een vrij hoge berg op mijn vinger. Na een minuut werden mijn pupillen instant groter en ik voelde het al binnenkomen. We zijn terug gaan feesten maar ik voelde mij direct oververhit. We zijn toen even naar de rokers ruimte geweest en ik begon helemaal te draaien dus ging naar het toilet om even alleen te zitten. Daar voelde ik me iets beter omdat het koel was en ik even moest rusten. Bij buiten komen kreeg ik braakneigingen en ben ik direct terug naar binnen moeten lopen. Daar heb ik een 10 minuten moeten braken en dan nog 20 minuten rustig gezeten met mijn vriendin. Uiteindelijk is het toen over gegaan en waren alle effecten ook direct weg, daarna ben ik ook niet meer high geworden dus heb nog een lijn gesnoven om wakker te kunnen blijven. Daar voelde ik me dan wel weer enorm goed door. Ik vraag me nu af of ik gewoon allergisch ben voor de stof in mdma? Waarom duurt het zo lang tot ik iets voel en waarom ga ik direct slecht wanneer ik het begin te voelen?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, 

Vervelend dat je twee keer in zo een situatie bent gekomen. Ik kan me voorstellen dat dat niet is wat je verwacht van een xtc-trip. We horen vaker dat mensen erg misselijk door het nemen van xtc. We hebben daarom een speciale pagina geschreven over xtc en misselijkheid.  Dat geeft waarschijnlijk al antwoord op een deel van jouw vraag. 

Dat het effect van xtc pas laat op gang komt is bij veel gebruikers een bekend fenomeen. Hoe dit precies komt is niet altijd even duidelijk. Er zijn wel voldoende ervaringsverhalen van mensen die soms niet door hebben hoe 'hard' ze gaan, of soms nauwelijks euforisch effect voelen, terwijl de vriendengroep in gedrag duidelijk merkt dat de persoon onder invloed is. Soms ligt het ook puur aan manier van gebruik en dosering. Bijvoorbeeld doordat XTC wordt gestapeld over een avond (bijv 4 kwartjes van een pil). Hierdoor komt de piek later.

Het kan ook met de staat van je lichaam te maken hebben. Mensen die heel actief zijn, zullen minder snel verteren dan mensen in rust. Hoe je je geestelijk voelt, speelt ook mee. Nerveus zijn, kan ook het effect wat blokkeren dan wanneer je lekker ontspannen in het effect kunt opgaan. Het kan ook een combinatie van al deze factoren bij elkaar zijn.

MDMA kristal wordt op dezelfde manier opgenomen via de maag en dunne darm. Sommige gebruikers voelen MDMA kristal sneller opkomen. Een pil kan wat langer duren voordat het opgenomen wordt door de aanwezigheid van bindmiddelen in het tablet. Persoonlijk denk ik dat het verschil niet zo heel groot is. Of je een volle of lege maag hebt, speelt ook een rol. 

MDMA kristal moet je in ieder geval niet onder te tong doen. Dat is ontzettend smerig en slecht voor je gebit. Sommige gebruikers nemen een natte vinger met MDMA, stoppen dat in de mond en spoelen het snel door. Echter kun je op die manier niet goed doseren. In de praktijk doseren mensen dan vaak (veel) te hoog en gaan gebruikers te hard met daar bij horende gevolgen: zweten, hartkloppingen, misselijk, heftige kater, grotere kans op complicaties etc.

Het beste is om MDMA kristal af te wegen op een milligram nauwkeurige weegschaal en te capsuleren. Hierdoor kun je veel bewuster doseren dan met het natte vingerwerk. Niet meer dan 1 a 1,5 mg per kg lichaamsgewicht zoals beschreven staat in onze info over XTC/MDMA. Lees die eens door. Hier vind je tips hoe je de risico's van gebruik kunt beperken. 

Het lastige is dat ik je niet kan garanderen of je ooit een prettig gevoel zult gaan krijgen van xtc, maar ik denk dat het op dit moment te maken kan hebben met een hoge dosering. Je geeft aan dat je bijnam omdat je nog niets voelde, dat brengt met zich mee dat je als snel iets te veel neemt en voornamelijk negatieve effecten voelt. Als je weer xtc gebruikt kun je het beste wachten totdat je daadwerkelijk effect voelt van een lage dosis. Neem niet bij als je na anderhalf uur nog niets voelt, maar wacht nog wat langer. Het kan zijn dat het pas na twee uur of zelfs na drie uur effect geeft. Op die manier kun je concluderen of xtc simpelweg niet prettig voor jou is, of dat het met de dosering te maken had. 

Ik hoop dat je vraag hiermee voldoende beantwoord is.

Vriendelijke groet, 

Calvin 

19 februari 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG