Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi, Ik heb afgelopen weekend voor het eerst xtc gebruikt en het ging niet helemaal goed. Ik had eerst een likje mdma genomen en ik voelde er niks van en toen heb ik een kwartje xtc genomen. Het kickte heel snel in en ik voelde me even heel goed, maar toen werden m’n benen heel zwaar en kon ik niet meer staan. Ik moest naar de ehbo gedragen worden en ik was even buiten bewustzijn. Ik kreeg het toen ijskoud en viel toen weer weg. Ik vroeg me af wat er kan gebeuren als je in slaap valt op dat moment. Na een uurtje voelde ik me wel al beter en heb ik een hele leuke avond gehad, maar het was wel eng. Ik wist niet dat je heel erg kon stressen door xtc en ik vond dat ook heel vervelend. Ik had constant ups en downs en stresste heel erg en dan voelde ik me ineens weer intens goed. Ik zou het wel weer willen gebruiken, maar ik ben bang dat dit allemaal weer gebeurd. Hebben jullie misschien tips?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Dat klinkt als een heftige ervaring die je hebt gehad. Het effect van xtc komt vaker in vlagen. Waarin je je even heel goed voel en dan weer even niet. De kans hierop is groter bij mensen die onervaren zijn, te hoog doseren of combineren met andere drugs en alcohol.

Dat je daarvoor naar de EHBO gedragen moet worden en zelfs je bewustzijn verliest, is een heftig effect. Gebruik van xtc kan dan ook echt gevaarlijk zijn. Meestal is het inkicken van de xtc te heftig. Let wel op want daadwerkelijke bewusteloosheid kan ook een noodsignaal zijn van je lichaam. Gelukkig begrijp ik uit jouw verhaal dat je je al snel wer beter voelde.

Hoe sterk was de mdma en hoe sterk was de pil waar je een kwartje van hebt genomen? De klachten die je hebt gekregen komen meestal voor bij te hoge doseringen. Door langs te testservice te gaan weet je hoe sterk jouw pillen en kristallen zijn. De richtlijn is om nooit meer te nemen dan 1 a 1,5 mg per kg lichaamsgewicht. Weeg je 60 kg dan niet meer dan 60 - 90 mg totaal. Een gemiddelde pil bevat nu zo'n 180 mg.

Door mdma kristal te likken weet je niet goed hoeveel je binnenkrijgt. Daarom is het advies om mdma kristal af te wegen met een milligram weegschaal en te capsuleren.

Je schrijft dat je veel streste tijdens je xtc ervaring. Stress kan heeft invloed op welk effect een drug je zal geven. Wanneer je vrijdag na een zware, vermoeiende werkweek thuis alleen op de bank xtc neemt, zal dat een heel ander effect geven dan wanneer je zaterdag uit bent gerust met vrienden op weg naar een feestje. Aan de andere kant kan een eerste keer xtc op een dance feest heel heftig zijn terwijl je thuis het effect veel rustiger kunt afwachten in een veilige rustige gecontroleerde omgeving. Zorg dat je zelf en de omgeving waarin je gebruikt in orde zijn, voordat je drugs gebruikt. Dit wordt de set en setting genoemd.

We hebben een pagina met allemaal tips. Lees die in ieder geval goed door en hou je een eventuele volgende keer aan de richtlijnen die daar aangegeven worden.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

21 februari 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG