Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik heb het tever laten komen ik snuif momenteel iedere dag een halve tot anderhalve gram ik vind dit vreselijk maar als ik het niet gebruik voel ik me slecht wat is het beste voor mij meteen stoppen ermee of het geleidelijk af te bouwen.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat goed dat je stappen gaat ondernemen om je gebruik onder controle te krijgen! Wat past het beste bij jou? Wanneer je in één keer stopt, ben je sneller van de onthoudingsverschijnselen af. Het is ook duidelijker. Maar er zijn ook nadelen of gevaren. Soms kan cold turkey stoppen in zeldzame gevallen een psychose veroorzaken. En soms is het ook gewoon te zwaar om in 1 keer te stoppen. Je kunt in het stopproces tegen een aantal problemen aanlopen waardoor medische of psychologische ondersteuning nodig is.

Bij afbouwen zijn de onthoudingsverschijnselen minder, maar houden ze de gehele afbouwperiode aan. Ook is het minder duidelijk. De verleiding om toch weer te nemen kan groot zijn. Hoe ga je om met de trek die je eventueel gaat krijgen? Hoe ga je om met het vreselijk slecht voelen? Vaak gebruikers mensen om negatieve gevoelens, zoals gevoelens van eenzaamheid, verdriet of angst te verdringen. Als je stopt met gebruiken komen de problemen waardoor je bent gaan gebruiken ineens weer hard aan. Als je in je eentje probeert te stoppen, weet je vaak niet hoe je met je problemen om moet gaan. En begin je uit ellende maar weer met gebruiken. Het is heel moeilijk om zelf uit die vicieuze cirkel te komen.

Lees daarom zeker even onze tips om te stoppen door. Een goed voorbereide stoppoging, heeft een veel grotere kans van slagen.

De tweede stap is om hulp te zoeken bij jou in de buurt, bijvoorbeeld via je eigen huisarts. Als je een zware gebruiker bent kan je bij het afkicken namelijk het beste altijd even een arts raadplegen. Enerzijds om te bekijken of ondersteunende medicatie aangewezen is. Anderzijds om je lichamelijke toestand even na te gaan. Bovendien met ondersteuning wordt de slagingskans ook veel groter. Via je huisarts kan je ook eventueel in contact komen met iemand van de verslavingszorg. Een voorbeeld van een instelling bij jou in de buurt is Jellinek.

Succes!

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

26 februari 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG