Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, ik ben nu 21 jaar en heb verschillende keren een blackout gehad door te veel alcohol. Vaak ging het dan de hele avond goed tot een bepaald moment. Ik drink niet erg vaak, maar af en toe op een feestje. Ik denk dat ik ongeveer 12 keer een blackout heb gehad. Nu ben ik er achter gekomen dat blackouts erg schadelijk zijn voor je hersenen en dat dit kan leiden tot Korsakov. Ik maak me nu ernstig zorgen dat ik kans kan hebben op Korsakov. Ik heb overigens nergens last van, eet gezond en drink sinds 1 maand ook niks meer.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Ik kan me voorstellen dat je geschrokken bent van die informatie. Wel goed dat je inmiddels al een maand niets drinkt en op onderzoek gaat.

Alcohol heeft inderdaad invloed op de ontwikkeling van het brein. Deze ontwikkeling is ongeveer bezig tot het 24ste levensjaar.  Alcohol kan deze ontwikkeling nadelig beïnvloeden.

Een black-out is een tijdelijke stoornis van de hersenen. Op het moment van drinken lijkt er niets aan de hand. Maar later kun je je niets meer herinneren van wat er tijdens het drinken is gebeurd. Je geeft aan dat je dit ongeveer 12 keer heb gehad.

Korsakov treed vaak pas op als sprake is van langdurig (jarenlang) alcoholgebruik, in combinatie met te weinig vitamines. Dit kan leiden tot onherstelbare hersenschade. De verschijnselen van Korsakov lijken op die van dementie bij ouderen. Iemand met Korsakov lijkt op het eerste gezicht gezond, maar het geheugen en het vermogen om iets te onthouden is ernstig beschadigd. Zo weet je niet meer goed waar je bent of welke dag het is.

Je geeft aan dat je je zorgen maakt, maar uit je bericht blijkt niet dat je klachten hebt. Daarnaast drink je nu niet en eet je gezond. Mijn inschatting is dat je voor nu alles doet wat goed voor je is en je je geen zorgen hoeft te maken. Korsakov krijg je, zoals ik hierboven beschreef, van langduriger gebruik.

De schade die optreedt na een black out van alcohol is niet zo merkbaar als Korsakov. Het is (bijna) niet merkbaar in het dagelijks leven. Alleen met cognitieve testjes kan je deze schade aantoonbaar maken bij zeer overmatige drinkers. 

Dus mijn boodschap aan jou is: ga door waar je nu mee bezig bent! Als je geen risico wilt lopen, stel dan gebruik van alcohol uit of af. Als je ooit weer besluit te drinken, drink dan minder zodat je niet in een black-out fase komt. Lees hier meer over op de pagina: alcohol werking.

Groet,

 

Celeste

08 mei 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG