Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo en alvast bedankt! Met mijn vriend doe ik af en toe weleens drugs. De eerste 1 of 2 keer dat we een pilletje namen sloeg ie keihard in! De keer daarop was mijn vriend al lekker wappie en bij mij gebeurde er maar niets... 7 uur nadat ik het pilletje had ingenomen (zonder bijpakken) sloeg ie bij mij zo hard in dat ik compleet van de wereld was! Maar vanaf dat moment geven pilletjes bijna geen effect meer. Ik weet niet precies wanneer ik aan die tijd met medicijnen begonnen ben. Dat begon in ieder geval met opbouwend naar 450mg wellbutrin en ik kreeg er olanzapine bij. Dat werd na een tijd kort vervangen door aripiprazol en daarna werd dat weer vervangen door risperidon 4mg. Daarna kwam er escitalopram 10mg bij en voor als het nodig is heb ik nog Ritalin, maar dat gebruik ik bijna nooit. Over Risperidon, Wellbutrin en Escitalopram heb ik uiteenlopende dingen gelezen in combinatie met xtc. Wat zou het effect bij mij moeten zijn? En hoe kan ik dat optimaliseren. (ik kan prima een dagje zonder medicijnen) Ik heb 1x lsd geprobeerd maar ik voelde lange tijd niets en ik mocht er niet nog 1 omdat het bij xtc dus ook al een keer een halve dag later insloeg. Maar na 3 postzegels en 1 of 2 pillen en de meest frustrerende en teleurstellende nacht OOIT, was ik nog steeds compleet nuchter. Vrienden en ik dachten dat het door de antipsychotica zou komen logisch gedacht, maar na 2 jaar later eindelijk gegoogled te hebben blijken er misschien toch andere antwoorden te kloppen. Graag hoor ik hier meer over. Ondertussen gebruik ik alleen nog 300mg Wellbutrin en 10mg escitalopram, de anticonceptiepil en Desloratadine. Alleen nu ben ik een paar dagen vergeten medicatie in te nemen en sloeg het pilletje zowaar had! Helaas was het binnen 2 uur uitgewerkt en een tweede pil zorgt alleen voor onrustige armen en benen. Alvast dank!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Het is duideijk dat de medicatie veel invloed had op de drugswerking. Dat klopt ook. Olanzapine kan effecten inderdaad goed hebben geblokkeerd.

Een dagje zonder medicijnen zou in theorie ontwenningsverschijnselen kunnen geven maar gaat kennelijk goed bij jou. 

Even naar je huidige situatie:

Desloratadine heeft vaak bijwerkingen: hoofdpijn, droge mond of vermoeidheid. Als je dat ook hebt is gebruik niet aan te raden. Er zijn verder geen wisselwerkingen.

Wellbutrin, een heel verhaal:

Eerst kijk je naar eventuele bijwerkingen van Wellbutrin/bupropion. Na een lange tijd slikken zijn ze er misschien niet meer, maar vaak komen voor: slapeloosheid, hoofdpijn, duizeligheid, trillen, concentratiestoornissen, depressie, opwinding, onrust, angst, maag-darmstoornissen (zoals misselijkheid, braken, buikpijn en obstipatie), droge mond, smaakstoornissen, koorts, transpiratie. Check dat nog een keer, los van je xtc gebruik. Want als je daar last van hebt , kan xtc die verergeren. Die kan bij een ongunstige conditie, je 'set,' ook verkeerd vallen en een bad trip veroorzaken.  Er kan verder een wisselwerking zijn: Wellbutrin/bupropion kan namelijk de MDMA spiegel verhogen en daarmee ook de kans op vergroten van zowel nadelige als gewenste effecten. Xtc/MDMA kan omgekeerd ook de bupropion doen stijgen. Bupropion remt het enzym dat xtc moet afbreken, waardoor de xtc spiegel en ook sommige andere antidepressiva kunnen stijgen. Daarom moet je rekening houden met extra stimulatie van lichaamstemperatuur, bloeddruk en ademhaling, wat risico’s met zich meebrengt. De stimulatie van de hartslag wordt juist minder door de combinatie, blijkt uit onderzoek.

Samengevat kun je inderdaad beter niet combineren. Als je het toch doet, zou je de Wellbutrin / bupropion dosis minstens een dag moeten laten want het wordt vrij langzaam afgebroken. Ondanks dat, zul toch voorzichtiger moeten doseren want de xtc wordt toch nog wat langer minder snel afgebroken. Dus adviseren wij normaalgesproken: xtc testen en met een lage dosis experimenteren bijvoorbeeld <1 mg MDMA per kg lichaamsgewicht. Dan leer je het effect kennen voor een eventuele volgende keer. We hebben een keer teruggehoord dat er geen extra probleem was en een keer dat iemand een dip van een week had i.p.v. maar een dag.  Jouw eventuele ervaring zouden we ook graag terughoren.

Xtc-escitalopram

Ook een heel verhaal!

Bijwerkingen van escitalopram kunnen zijn: angst, rusteloosheid, abnormaal dromen, slapeloosheid of sexuele veranderingen. Verlengd QT-interval staat ook in de lijst. Dat is een hartritmestoornis die soms ook in families voorkomt.  Xtc kan deze genoemde nadelige effecten ook hebben, dus sowieso moet je geen last hebben van bijwerkingen. Anders kunnen drugs verkeerd uitvallen (bad trip)

Ook het zoutgehalte (natrium) kan soms dalen door beide middelen, dus minder water drinken dan gewoonlijk is dan beter i.v.m. het risico op watervergiftiging.

Even stoppen met antidepressiva is geen optie: je kan ontwenningsverschijnselen krijgen, verlies van effect en weer een week nodig hebben om op de rails te komen.

De combinatie xtc en antidepressiva geeft regelmatig klachten: spierstijfheid, nystagmus (snelle oogbewegingen), duizeligheid, hoofdpijn, zweten, rillen, spiersamentrekkingen.

Verder is over het volgende nog wat onduidelijkheid: aan de ene kant krijg je van een antidepressivum een verhoging van het serotoninegehalte, wat opgeteld zou kunnen worden door MDMA en dus samen risico geeft op het levensgevaarlijke serotoninesyndroom met o.a. verwardheid, oververhitting of epilepsie. Maar de kans erop is niet groot. Dit risico is groter bij de combi met een MAO-remmer, een ander soort antidepressivum.

Aan de andere kant zijn er geluiden dat een antidepressivum het effect van MDMA kan blokkeren, waardoor je minder effect ervaart en misschien gevaarlijk meer en meer xtc gaat nemen.

Verder: het effect van de antidepressiva kan verminderen t.g.v. de sporen van xtc op de hersencellen. De reden waarom je de SSRI neemt kan daarmee vergroot worden.

Dus: liever niet en als toch, dan zo min mogelijk, zo weinig mogelijk.

Met vriendelijke groet,

Gerard A

drugsarts

PS, we vernemen heel graag je keuze en je eventuele ervaring om van te leren.

We hebben een samenvatting gemaakt van wat de combinatie xtc met antidepressiva kan betekenen. 

26 mei 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG