Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Een vriendin gebruikt buproprion 150 mg kan ze daarbij miauw miauw, coke en xtc gebuiken? Mvg,

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Eerst het antwoord met betrekking tot xtc:

eerst kijk je naar eventuele bijwerkingen van Wellbutrin/bupropion. Na een lange tijd slikken zijn ze er misschien niet meer, maar vaak komen voor: slapeloosheid, hoofdpijn, duizeligheid, trillen, concentratiestoornissen, depressie, opwinding, onrust, angst, maag-darmstoornissen (zoals misselijkheid, braken, buikpijn en obstipatie), droge mond, smaakstoornissen, koorts, transpiratie.

Check dat nog een keer, los van je XTC gebruik. Want als je daar last van hebt , kan xtc die verergeren. Die kan bij een ongunstige conditie, je 'set,' ook verkeerd vallen en een bad trip veroorzaken.

Er kan verder een wisselwerking zijn: Wellbutrin/bupropion kan namelijk de MDMA spiegel verhogen en daarmee ook de kans op vergroten van zowel nadelige als gewenste effecten. Xtc/MDMA kan omgekeerd ook de bupropion doen stijgen. Bupropion remt het enzym dat xtc moet afbreken, waardoor de xtc spiegel en ook sommige andere antidepressiva kunnen stijgen. Daarom moet je rekening houden met extra stimulatie van lichaamstemperatuur, bloeddruk en ademhaling, wat risico’s met zich meebrengt. De stimulatie van de hartslag wordt juist minder door de combinatie, blijkt uit onderzoek. 

Samengevat kun je inderdaad beter niet combineren. Als je het toch doet, zou je de Wellbutrin / bupropion dosis minstens een dag moeten laten want het wordt vrij langzaam afgebroken. Ondanks dat, zul toch voorzichtiger moeten doseren want de xtc wordt toch nog wat langer minder snel afgebroken. Dus adviseren wij normaalgesproken: xtc testen en met een lage dosis experimenteren bijvoorbeeld <= 1 mg per kg lichaamsgewicht, dus bij 70 kg niet meer dan 70 mg MDMA. Dan leer je het effect kennen voor een eventuele volgende keer. We hebben een keer teruggehoord dat er geen extra probleem was en een keer dat iemand een dip van een week had i.p.v. maar 1 dag.  Jouw eventuele ervaring zouden we ook graag terughoren.

Voor miauwmiauw geldt hetzelfde. Al weten we daar nog minder van. Voor cocaïne geldt het ook, al wordt daarbij meer dopamine dan serotonine verhoogd. Het blijft in alle gevallen gaan over dubbele stimulering met de genoemde risico's. 

Als je ervaringen opdoet horen we die graag terug via dit kanaal.

Met vriendelijke groet,

Gerard A

drugsarts 
 

05 juni 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG