Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo ik zit nu een maand of 3 aan de methylfenidaat hcl sandoz 54 mg. Dit samen met de melatonine 3 mg. En heb mijn adhd nu weer een beetje onder controle. Nu heb ik sins 2 maand ook een hernia en heb hiervoor tramadol 50mg 4 per dag gekregen. Dit is niet voldoende en ben nu 10 dagen aan de oxycodon 10 mg hcl met vertraagde afgifte. En nog heb ik pijn volgens de neuroloog moet ik dan de oxycodon maar verdubbelen. Ik merk dat ik klaar wakker word van dit spul maar voor de rest weinig bij verschijnselen. Kan dit eigenlijk wel samen ?? Lijkt mij 2 hele verschillende werkende pillen. Groeten bas

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,


Vervelend dat je zoveel last hebt van je hernia.
Je vraagt of de oxycodon samen kan met de tramadol en methylfenidaat? Even vooraf: deze vragen mag je natuurlijk altijd ook stellen aan de dokters die het voorschrijven.

De meeste mensen worden suf van opioïden zoals tramadol en oxycodon. Deze bijwerking verdwijnt naarmate je het langer gebruikt. Er kan tolerantie optreden waardoor je hogere doseringen nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Bij te snel afbouwen kun je spier- en gewrichtspijnen krijgen. Doe dit samen met je dokter. Tramadol en oxycodon zijn verslavende middelen.

Een deel van de mensen met ADHD lijkt wat ongevoeliger te zijn voor het effect van medicatie en lijkt hogere doseringen nodig te hebben (ervaren ook vaak minder bijwerkingen).  Reageer je normaal gesproken ook wat minder op medicatie?

Jij wordt er klaar wakker van zeg je, misschien is het een bijwerking van nervositeit die wel eens kan voorkomen. 
Ook kan de pijn te weinig reageren op één pijnstiller alleen en dan wordt wel eens een pijnstiller toegevoegd.
Tramadol, oxycodon en methylfenidaat kunnen allen misselijkheid, obstipatie, duizeligheid, slaperigheid, hoofdpijn, maagdarmklachten en droge mond geven als bijwerkingen. Deze kunnen dus versterkt worden. 
Tramadol en oxycodon worden zonder wisselwerking door dezelfde leverenzymen afgebroken. Alle drie kunnen ze het serotoninegehalte in de hersenen verhogen en tezamen het serotoninesyndroom veroorzaken.

Bij vermoeden op een serotoninesyndroom (versnelde hartslag, bloeddrukschommelingen, koorts, prikkelbaarheid, hallucinaties, heftig trillen, stijve spieren, misselijkheid, braken, diarree) moet je direct je arts waarschuwen, want dan moet de medicatie gestopt of in ieder geval verlaagd worden.

Al met al zijn er dus veel factoren die jouw keuze bepalen. Mocht je een dosisverhoging nemen houd dan die bijwerkingen in de gaten en doe het zo kort mogelijk, bijvoorbeeld één week. Want als je er aan gewend raakt ben je verder van huis. Dan nemen pijnklachten weer toe bij het stoppen.


Met vriendelijke groet,


Trijntje E
Drugsarts

17 juli 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG