Alcohol: aantoonbaarheid
Hoelang is alcohol aantoonbaar?
Alcohol is ongeveer anderhalf uur per standaardglas aantoonbaar in je bloed en dan ook direct aantoonbaar met bijvoorbeeld een blaastest.
Je alcoholpromillage is de hoeveelheid alcohol in je bloed. Hoeveel alcohol er precies in je bloed zit na één of meer glazen alcohol is lastig te bepalen. Factoren die het beïnvloeden:
- Gewicht:
- Zwaardere mensen hebben vaak een lager promillage dan lichtere mensen na dezelfde hoeveelheid drank.
- Lichamelijke conditie:
- Een gezonde lever breekt alcohol sneller af dan een ongezonde lever.
- Geslacht:
- Vrouwen hebben minder lichaamsvocht, dus alcohol verdunt minder bij hen. Daardoor hebben ze een hoger promillage dan mannen na dezelfde hoeveelheid drank.
Een richtlijn is:
- 0,2 promille per standaardglas bij een man van 70 kg en
- 0,3 promille per standaardglas bij een vrouw van 70 kg.
Volgens de Wegenverkeerswet is de grens van alcohol in het verkeer voor het besturen van een motorvoertuig op de openbare weg gesteld op:
- 0,2 promille voor een beginnende bestuurder (korter dan vijf jaar je rijbewijs)
- 0,5 promille voor een ervaren bestuurder (langer dan vijf jaar je rijbewijs)
Blaastest door politie
Het is verboden een voertuig te besturen met meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed. Voor beginnend bestuurders gelden strengere regels. Zij mogen bij 0,2 promille niet meer achter het stuur kruipen. De politie doet regelmatig alcoholcontroles. Met een blaastest meten ze hoeveel alcohol je in je bloed hebt. Het apparaat geeft aan:
- P (pass): Je mag doorrijden.
- P/A (pass/alert): Als je je rijbewijs meer dan 5 jaar hebt, mag je doorrijden. Anders moet je een ademanalyse doen.
- A (alert): Je moet altijd een ademanalyse doen.
- F (fail): Je alcoholpromillage is te hoog; je moet een ademanalyse doen.
Verplicht blazen: Je moet altijd blazen, behalve bij medische redenen.
Bij een te hoog promillage moet je naar het politiebureau of de alcoholbus voor een nauwkeurigere ademanalyse. De uitslag bepaalt je boete of straf. Ook andere factoren, zoals je vervoermiddel en gedrag, spelen een rol.
Niet eens met uitslag? Je kunt een bloedtest (tegenonderzoek) aanvragen en betalen. De politie regelt dit met een arts of verpleegkundige.
Hoelang is alcohol zichtbaar in urine?
De lever breekt bijna alle alcohol af. Een klein deel komt in de urine en is meestal twaalf uur na het drinken zichtbaar. Dit kan langer zijn als je veel hebt gedronken of als je lichaam alcohol langzaam afbreekt. Laboratoria kijken echter naar ethylglucuronide (EtG), een stof die nog langer in de urine blijft. Bij veel drinken kan dat dan tot één tot vijf dagen later nog zichtbaar zijn.
Hoe sneller nuchter worden?
Niets kan de alcohol sneller uit je lichaam halen. Overgeven, slapen of koffiedrinken helpen niet.