Risico's 4-FA

Feiten over 4-fa

Wat is de werking van 4-fa?

Dosis 4-FA

Risico's 4-FA

Er is nog relatief weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de mogelijke korte- en langetermijneffecten van 4-FA. In tegenstelling tot middelen als XTC en speed. Het onderzoek dat wel is gedaan, richtte zich vooral op de ervaringen van gebruikers. Onderzoekers verwachten dat de langetermijneffecten en –risico’s van het gebruik van 4-FA vergelijkbaar zijn met die van amfetamine en/of MDMA. De toxische dosis van 4-FA bij muizen ligt lager dan die van MDMA of amfetamine. Dat betekent dat muizen sneller (bij een lagere dosis) overlijden aan 4-FA dan aan MDMA of amfetamine. Het middel is relatief nieuw en men kan nog niets met zekerheid zeggen. Mogelijk is 4-FA zelfs riskanter dan MDMA. Het combineren van 4-FA met andere stimulerende drugs vergroot de kans op overstimulatie met onder andere:
  • Oververhitting
  • Hartritmestoornissen
  • Grotere dip
  • Langer aanhoudende psychische klachten na gebruik

Gezondheidsincidenten door 4-FA

Onderzoek laat zien dat er een flinke groei is waar te nemen in het aantal gezondheidsincidenten door het gebruik van 4-FA. De incidenten variëren van lichte klachten zoals hoofdpijn tot aan hersenbloedingen en problemen aan het hart. Er zijn tevens enkele gevallen bekend van mensen die zijn overleden na het gebruik van 4-FA. Er zijn mensen overleden aan een hersenbloeding door 4-FA. Het middel is dus zeker geen zogenaamde XTC-light. Een belangrijk gevaar van 4-FA is dat de klachten die gebruikers ervaren in het begin vrij mild van aard zijn en daarna plotseling omslaan in ernstige gezondheidsverstoringen. In het bijzonder (lichte) hoofdpijn en een (lichte) verhoging van de bloedruk die onverwacht omslaan in levensbedreigende situaties, zoals hersenbloeding. Gebruikers van 4-FA die klachten als hoofpijn ervaren na het gebruik worden geadviseerd zich direct tot de EHBO van een evenement of de huisarts te wenden.

Hoe herken je hersenbloeding?

Let op een aantal signalen:
  • scheve mond
  • verwarde spraak
  • lamme arm

Vraag de persoon zijn tanden te laten zien om een scheve mond goed te kunnen herkennen. Spraak kan zowel verward zijn als dat iemand niet goed uit zijn woorden komt. Armen kunnen getest worden door ze recht vooruit te strekken en de binnenkant naar voren strekken. In één van de armen kan krachtverlies te zien zijn.

Herken je deze signalen? Of twijfel je erover? Neem contact op met de aanwezige medische dienst of 112 en vertel ook van het gebruik van 4-FA. Meer info over herkennen van hersenbloeding en andere aandoeningen vind je bij de hartstichting

 

Bronnen:
https://assets.trimbos.nl/docs/b05b44a2-543b-4589-ae8b-2e3176a3c3c5.pdf
https://link.springer.com/article/10.1007/s12501-016-0069-7