Alcohol - Risico's

Feiten

Werking

Risico's

Het drinken van 1 standaardglas per keer hoeft niet schadelijk voor de gezondheid te zijn. Maar dagelijks drinken verhoogt wel de kans op het ontwikkelen van een afhankelijkheid (verslaving). Daarom is het aan te raden in geval van alcoholgebruik om minimaal 2 dagen in de week niet te drinken. Alcoholgebruik wordt in het algemeen afgeraden.

Alcohol heeft verder de volgende risico's:

  • Alcohol ontremt. Dat kan wel eens tot agressief gedrag leiden.
  • Alcohol vertraagt de reactiesnelheid en is bijvoorbeeld gevaarlijk in het verkeer. Bij 2 glazen duurt het een ½ seconde langer voordat je op de rem trapt. Bij 80 kilometer krijg je dan al een 11 meter langere remweg. Ook zie je niet meer goed wat er rechts of links van je gebeurt.
  • Alcohol is slecht voor de lever. Doordat de lever voorrang geeft aan het afbreken van alcohol komt zij aan haar andere taken niet meer toe. Hierdoor kun je je moe voelen. Verder kunnen vetten zich in de lever ophopen. Uiteindelijk kan een levercirrose ontstaan. Hierbij sterft een stukje van de lever af. Dit ontstaat na enkele jaren fors bovematig gebruik en zie je vaak bij mensen met een alcoholverslaving.
  • Alcohol is slecht voor de hersenen. Met name de frontale delen kunnen aangetast raken. Deze spelen een rol bij redeneren, plannen en problemen oplossen. Ook het geheugen gaat dan achteruit. Deze effecten treden op als je langdurig gemiddeld meer dan 25 glazen per week drinkt.
  • De hersenen van jongeren zijn nog in ontwikkeling en verhoogd kwetsbaar voor de negatieve effecten van alcohol. Drinken onder de 18 jaar wordt sterk afgeraden. Niet alleen treedt er veel sneller schade aan de hersenen op. Het is ook zo dat jonge kinderen veel sneller een levensgevaarlijke alcoholvergifting krijgen.
  • Overmatig alcoholgebruik kan het slijmvlies van de maag beschadigen. Dit zie je vaak bij mensen die 'binge drinken' (grote hoeveelheden in één keer drinken). Veel voorkomende klachten zijn maagpijn en overgeven. Langdurig fors drinken kan leiden tot een maagvliesontsteking of maagzweer.
  • Het overmatig drinken van alcohol kan hart- en vaatziekten tot gevolg hebben. Voorbeelden hiervan zijn: hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen. Zeer matig gebruik van 1 glas per dag kan een beschermend effect op hart- en bloedvaten doordat het het dichtslibben door cholesterol kan tegengaan. Dit effect geldt alleen voor gezonde mannen boven de 40 en gezonde vrouwen na de overgang. Dit klinkt natuurlijk erg leuk dat alcoholgebruik ook gezond kan zijn echter moet dit wel op de juiste manier genuanceerd worden. Als iemand namelijk incidenteel wel eens meer glazen drinkt doet dit het positieve effect op hart- en bloedvaten meteen teniet. Daarnaast is het zo dat bewegen, gezond eten en niet roken een veel groter positief effect heeft om hart- en vaatziekten te voorkomen.
  • Alcohol kan leiden tot geestelijke- en lichamelijke afhankelijkheid. Bij fors gebruik treden bij stoppen heftige lichamelijke onthoudingsverschijnselen op.
  • Zware drinkers hebben een vergrote kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op deze vormen van kanker is extra groot voor wie zowel drinkt als rookt. Alcohol geeft ook een verhoogde kans op borstkanker.
  • Het risico op borstkanker wordt groter naarmate een vrouw meer drinkt. Zware drinkers hebben bovendien kans op kanker aan de aan de lever en de dikke darm.

Lees onze Tips bij gebruik van alcohol

Tips