GHB - Risico's
Feiten
Werking
Risico's
- Doseren van GHB blijft altijd riskant. De concentratie en het gewicht van GHB vloeistof kan verschillen. Ook je persoonlijke gesteldheid wisselt.
- Neem liever geen tweede dosis GHB. De eerste dosis GHB is van invloed op de stofwisseling. Een tweede dosis GHB kan hierdoor harder aankomen. Mogelijk ben je nog niet op de piek van het effect en neemt verdoving nog toe.
- Er kan GBL in je GHB zitten. GBL maakt het doseren nog moeilijker. Je raakt namelijk van een kleinere hoeveelheid nog meer verdoofd.
Risico's op korte termijn
- Het overdoseren van GHB kan ernstige gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn. Veel mensen worden op de Intensive Care behandeld.
- GHB heeft invloed op het functioneren het maagdarmkanaal. Door de spierverslappende werking van GHB kan het voorkomen dat maagzuur de slokdarm inloopt. De kringspier tussen slokdarm en maag (het "maagklepje") verslapt namelijk ook. Dat geeft klachten van zuurbranden, pijn en (soms beangstigende) slikklachten. Je hebt meer kans op deze klachten als je eerder al last had van maagzuur.
- Als je door een overdosis GHB bewusteloos raakt, kun je stikken in je braaksel of in je tong. Hierdoor kan ernstig letsel aan je longen ontstaan. Opgegeven maagzuur kan in uitzonderlijke gevallen je slokdarm verwonden.
- Bij hoge doseringen is er een kans op coma, hartstilstand, ademstilstand, bloeddrukproblemen. Vooral in combinatie met alcohol en slaapmiddelen is dit risico groot. Onderzoek door AMC toont aan dat GHB coma's schadelijk zijn voor het brein. Voorkom daarom outgaan door GHB. Risicogroep zijn vooral de gebruikers die meerdere keren outgaan. De negatieve gevolgen voor het brein komt niet door de GHB, maar door de coma zelf. Er is aangetoond dat er veranderingen ontstaan in het lange termijn geheugen en verminderde capaciteit bij geheugentesten.
- GHB kan levensgevaarlijk zijn als je het combineert met alcohol of kalmerende pillen.
- Mensen die uit een bewusteloze slaap van GHB komen, kunnen erg verward en agressief zijn.
- Mensen met hart- en vaatziekten, bloeddrukafwijkingen en andere ziekten lopen met GHB extra risico.
- Neem geen GHB als je een medicijn gebruikt! De combinatie kan fout zijn.
- In het verkeer heeft GHB vergelijkbare effecten als alcohol.
- Soms worden mensen die onder invloed van GHB zijn, seksueel misbruikt. Het is ook gebeurd dat men stiekem GHB toegediend kreeg in een drankje. Doe in een dergelijk geval altijd aangifte. De politie neemt contact op met de horecagelegenheid zodat men daar ook beter gaat opletten.
- GHB kan verkeerd gemaakt zijn waardoor er teveel aan bepaalde grondstoffen in zit. Dit kan voor (brand)wonden zorgen. Je kunt schade oplopen aan mond, slokdarm en andere organen.
Risico's op de lange termijn
- Veel is nog onbekend over de risico's op lange termijn.
- GHB verslaving
- De afkick van GHB is erg heftig en er is een grote kans op terugval.
- Regelmatig outgaan door GHB is in verband gebracht met cognitieve schade.
Lees GHB Tips om risico's te beperken.