Ketamine - Risico's

Feiten

Werking

Risico's

  • Je kunt je ernstig bezeren tijdens dansen en bewegen onder invloed. Dit omdat je verdoofd bent en geen pijn voelt.
  • Het doseren van ketamine kan lastig zijn. Houd er rekening mee dat je dus meer verdoofd kan raken dan je bedoeling was. Als je er niet op rekent om in slaap te vallen, of sterk verdoofd te raken, en het gebeurt wel, kunnen er ongelukken gebeuren.
  • Uit onderzoek met ketamine op dieren blijkt dat bij herhaaldelijk toedienen van ketamine de hersenen beschadigd kunnen raken. Ketamine behoort tot een groep drugs (arylcyclohexylamines) waarvan (bij een aantal) steeds duidelijker wordt dat deze drugs bij frequent gebruik hoge doseringen hersenschade kunnen veroorzaken. Deze stoffen zouden neurotoxisch (giftig voor de hersenen) kunnen zijn.
  • Bij regelmatig gebruik kan ketamine zorgen voor urologische klachten. Dit komt doordat er teveel ontstekingsstoffen en ontstekingscellen vrijkomen in de blaaswand. Deze stoffen beschadigen de cellen en slijmvlies van blaas, urineleiders en nieren. De gevolgen kunnen o.a zijn: continue aandrang, pijn bij het plassen, bloed bij de urine, te vaak moeten plassen, tot aan ernstige onherstelbare schade aan de blaas. Hoe snel dit optreedt is onbekend maar er zijn case-studies die het hebben over 3 gram per week gedurende een jaar, maar mogelijk treedt het al eerder op. Heb je klachten? Stop dan onmiddellijk met gebruiken. Heb je al last van een blaasontsteking? Gebruik dan geen ketamine. Risicogroepen zijn mensen die regelmatig gebruiken, mensen die (regelmatig) een blaasontsteking hebben en vrouwen.
  • Bij regelmatig gebruik van ketamine kunnen ook heftige buikklachten ontstaan. Gebruikers noemen dit K-cramps of ketaminekramp. Het betreft buikpijn door gastritis. Stoppen met ketamine geeft genezing. In sommige gevallen ontstaat er bloedverlies en komt dat als zwarte ontlasting naar buiten. 
  • Er wordt onderzoek verricht naar de effecten en risico's van ketamine. Veel is nog onbekend.

Risico's

  • Het krijgen van ongelukken.
  • Bewusteloosheid.
  • Angst, verwarring, desoriëntatie.
  • Geestelijke afhankelijkheid.
  • Urologische klachten

Verslaving

Je loopt bij frequent gebruik een groot risico om hevig geestelijk verslaafd te raken aan ketamine. De verleiding om weer ketamine te nemen, is zo groot omdat men vooral de droomachtige roes als erg spannend beleeft. Je raakt lichamelijk niet aan ketamine verslaafd. Na stoppen zijn er geen onthoudingsverschijnselen maar kunnen wel psychische klachten naar boven komen. Gebruikers met een ketamineafhankelijkheid gebruiken vaak om de pijn van blaasklachten te verzachten en komen zo in vicieuze cirkel van gebruik terecht. Het is dan belangrijk zo snel mogelijk te stoppen en hulp te zoeken via de huisarts, verslavingszorg, uroloog of ketaminespreek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis te Den Bosch.


Lees Tips bij gebruik van ketamine.

Bronnen: 

Artikel in Science Direct

Upper gastrointestinal problems in inhalational ketamine abusers (Poon, 2010)

 

Tips