LSD - Feiten

Feiten

Wat is LSD?

LSD (d-lysergzuurdiethylamide) is een zeer sterk tripmiddel. Het is in 1938 ontworpen op basis van een moederkorenschimmel. Albert Hofmann, een chemicus die bij een farmaceutische maatschappij werkte, was op zoek naar een medicijn. Hij deed proeven met Ergot - verbindingen. Dat zijn schimmels op granen. Als medicijn was LSD geen succes. In 1943 ontdekte Hofmann per ongeluk dat het wel als tripmiddel werkte. Het tripmiddel LSD - 25 was een feit. Het getal verwijst naar dat het tripmiddel het 25e testproduct was. LSD werd populair in de `flower power` periode in de jaren '60 en '70. Daarna nam het gebruik af. Alhoewel de populariteit van LSD lijkt toe te nemen, wordt LSD in Nederland veel minder gebruikt dan XTC en andere partydrugs. LSD is wel populair onder psychonauten die van tripervaringen houden.

LSD is meestal verkrijgbaar in de vorm van een papertrip. Papertrips zijn kleurig bedrukte eetbare stukjes papier. De LSD wordt daar in een dunne laag opgespoten. LSD komt ook voor als 'microdots', kleine tabletjes van (een) enkele millimeter(s). Daarnaast als dunne schilfertjes 'windowpanes'. Een enkele keer in de vorm van ondoorzichtige geltabletten, vloeibare vorm of poedervorm.

Hoe wordt LSD gebruikt?

LSD wordt via de mond ingenomen. Een papertrip wordt op of onder de tong gelegd of ingeslikt. Onder de tong werkt het sneller dan bij inslikken. Bij het doorslikken merk je de effecten na 30 tot 90 minuten. Wanneer het onder de tong wordt gelegd, merk je de effecten eerder. Dit komt doordat LSD dan direct door de slijmvliezen in je mond wordt opgenomen.

LSD tabletjes of microdots worden met water ingenomen. Vloeibare LSD en LSD-poeder kunnen in water worden opgelost en opgedronken. 

Werkingsduur 

De werkingsduur van LSD hangt onder andere van je gevoeligheid en de dosering af. Het kan 6 tot 8 uur duren, maar ook 12 uur of nog langer. De na-effecten kunnen tot 24 uur aanhouden. 

Aantoonbaarheid

LSD is tot maximaal 48 uur na gebruik aantoonbaar in urine.

Lees meer over de Werking en effecten van LSD


 

Werking

Risico's

Tips

Flashback

NBOMe