Poppers - Feiten

Feiten

Wat zijn poppers?

Poppers bevatten vloeibare en vluchtige alkylnitrieten. Ze behoren tot een groep geneesmiddelen en werden oorspronkelijk toegepast bij sommige hartklachten of ernstige aanvallen van astma. De originele popper uit de jaren '70 bevatte Amylnitriet en werd verkocht in breekampullen. Poppers worden tegenwoordig verkocht in kleine flesjes.

Poppers waren tot augustus 2001 legaal verkrijgbaar in de sexshop en de smartshop. Ondanks het verbod zijn poppers nog gemakkelijk verkrijgbaar. Sinds ongeveer het jaar 2005 is enorm veel veranderd in de samenstellingen. Welke stof erin zit verschilt per merk. Ook bij dezelfde merken zijn er verschillende werkzame stoffen in de afgelopen jaren omloop geweest. Soms zijn oude partijen ook nog in omloop. Er zijn ook poppers in omloop waarvan de werkzame stof helemaal niet duidelijk is omdat het niet vermeld wordt. Bovendien zijn er ook fakes in omloop. 

De varianten die tegenwoordig het meeste voorkomen zijn Pentylnitriet, Isobutyl- of Isopropylnitriet. Er komen ook allerlei andere varianten voor zoals Amyl- en Cyclohexynitriet. Verder heb je poppers die een mix zijn van meerdere nitrieten. Deze markt verandert continu.

Isobutyl wordt gezien als het sterkste maar komt de laatste jaren minder voor op de markt nadat het Verenigd Koninkrijk deze stof op de lijst voor potentieel kankerverwekkende stoffen plaatste. Isopropyl komt tegenwoordig vaker voor en wordt qua effect gezien als zwakker dan Isobutyl.

Hoe worden poppers gebruikt?

De vloeistof verdampt als het flesje wordt geopend. De damp van de poppers wordt door de neus opgesnoven. Zodra het je hersenen bereikt, merk je het effect. Poppers worden meestal gebruikt bij sex. Poppers zijn vooral populair onder mannelijke homo's. Soms worden poppers ook gebruikt onder jonge uitgaanders op een feestje of in de thuissituatie. Het effect van poppers is maar kort, een enkele minuut.

Aantoonbaarheid

Poppers verdwijnen heel snel uit je lichaam. Testen is hierdoor vrijwel onmogelijk. Er zijn (nog) geen drugstesten voor op de markt.


Lees meer over de effecten van poppers bij Werking van poppers.

 

Werking

Risico's

Tips