Research Chemicals Soorten

Research Chemicals

Regelmatig komen er nieuwe partydrugs op de markt. Deze drugs worden vaak designer drugs of “Research Chemicals” (RC) genoemd. De drugs hebben deze naam om te verbergen dat het eigenlijk om verboden partydrugs gaat (of vervangers daarvan). Met deze Research Chemicals probeert men het effect van partydrugs (XTC, coke, amfetamine) en cannabis na te doen. Er zijn ook Research Chemicals te koop die op ketamine lijken en op LSD. Lees bij NBOMe over stoffen die verkocht worden als LSD, maar het niet zijn.

Deze drugs worden gemaakt omdat de grondstoffen nog legaal zijn of omdat deze drug nog niet is verboden. In steeds meer landen in Europa worden deze middelen onder een of ander wettelijk verbod gesteld. In Europa werden in 2011 41 van deze nieuwe drugs aangetroffen. Vaak worden Research Chemicals via het internet gekocht.

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van Research Chemicals. De effecten op de gezondheid op korte en lange termijn zijn om die reden grotendeels onbekend. Onderzoekers kijken wel naar de chemische structuur. Uit die chemische structuur valt vaak wel af te leiden of een Research Chemical vergelijkbare risico’s zou kunnen hebben als een bekende partydrug waar wel onderzoek naar is gedaan. Maar feit blijft, dat de consument die Research Chemicals neemt vaak niet weet wat de gezondheidseffecten zouden kunnen zijn.

Net zoals bij illegale partydrugs zie je bij de Research Chemicals (RC) dat de inhoud afwijkt van hetgeen het volgens de producent / verkoper zou moeten zijn. De sterkte verschilt ook. Op verschillende sites wordt terecht gezegd dat je je eigen proefkonijn bent als je Research Chemicals neemt.

Research Chemicals zijn in hoofdgroepen te verdelen:

Opwekkende Research Chemicals

XTC vervangers:

  • Benzofury: 6-APB (6-(2-aminopropyl)benzofuran)
  • 4 FMP / 4-FA:4-fluoramfetamine (4 fluoro α methyl fenethylamine)
  • Mephedrone: (4-methylmethcathinon)
  • Methylone: 3,4-methylenedioxy-N-methylcathinone, bk-MDMA

Cocaïne vervanger:

  • MDPV: Methylenedioxypyrovalerone

Tripmiddelen en verdovende stoffen

Vooral Arylcyclohexylamines:

Synthetische cannabinoïden

Bekijk de info op de pagina over synthetische cannabinoïden.

Aantoonbaarheid

Omdat sommige van deze nieuwe drugssoorten chemische verwant zijn aan 'normale' drugssoorten, is het in bepaalde gevallen mogelijk dat er een positief resultaat op een drugstest ontstaat.

 

Laatste update: 14 januari 2015

Benzofury

4-fmp

Mephedrone

Methylone

Methoxetamine (MXE)

Tips