Speed - Risico's

Feiten

Werking

Risico's

Speed heeft risico's op korte en lange termijn. Hoe groter je dosis en hoe vaker je gebruikt, hoe groter de kans op problemen is. Je hebt over het algemeen minder last van klachten door speed  als je je dosis laag houdt.

Risico's op korte termijn:

 

 • Uitputting en overbelasting van je lichaam
 • Oververhitting
 • Hartkloppingen
 • Hartaanval
 • Paranoia (bij hoge dosis en/of frequent gebruik)
 • Schade aan lever, nieren en andere organen
 • Ontstekingen (blaasontsteking bij vrouwen, bovenste luchtwegen bij mannen)
 • Depressieve klachten
 • Spierpijn

Risico's lange termijn

 • Hersenschade
 • Depressie
 • Psychose (bij hoge dosis en/of frequent gebruik)
 • Schade aan gebit
 • Schade aan neus
 • Soms impotentie (bij mannen)
 • Verminderde ongesteldheid
 • Gewichtsverlies

De mate van klachten verschilt per persoon en hangt ook af van het gebruik. Als je gevoelig bent voor depressieve klachten, psychoses en dergelijke kun je hier door speed eerder last van krijgen. Daarnaast zijn oppeppende middelen, als speed, riskant voor mensen hart en bloedvat-problemen. Speed jaagt je lichaam op en de kans op complicaties neemt toe. Voor mensen met deze gevoeligheden is speed af te raden.

Doordat speed je moeheid en eetlust onderdrukt, kun je jezelf uitputten en overbelasten. Je gaat door slaapt niet, of weinig. Dat is een aanslag op je lichaam en dus je gezondheid. Je merkt blessures minder en loopt er te lang mee door. Door de spierspanning en het vele bewegen kun je flink spierpijn hebben en last van je gewrichten. Zeker ook in de kaken als je veel met je kaken hebt gemalen, of geknarsetand hebt.

Speed vernauwt de bloedvaten en jaagt je hartslag op. Je hart en bloedvaten worden dus flink belast. Onder andere door vernauwde bloedvaten in het baarmoederslijmvlies worden sommige vrouwen minder ongesteld. Soms kunnen mannen impotent worden. Speed heeft soms een opwindende werking. Mensen kunnen lang sex hebben op speed, het klaarkomen gaat echter lastiger. Als de moeder tijdens de zwangerschap speed gebruikt, kan dat leiden tot een te vroege geboorte, miskraam, hersenbloedingen bij het kind, ontwikkelingsachterstand, hersenaandoeningen bij het kind. De oorzaak is een door speed veroorzaakte hoge bloeddruk en verminderde zuurstoftoevoer. Verder is er een verhoogde kans op wiegendood.

Oververhitting vergroot de kans op orgaanschade. Het is dus belangrijk je lichaamstemperatuur niet teveel te laten oplopen.

Sommige mensen hebben last van ontstekingen na speedgebruik. Mannen hebben eerder last van ontstekingen aan de luchtwegen en longen. Dit kan ook bij vrouwen voor komen. Over het algemeen hebben vrouwen eerder last van blaasontsteking. Een slechte huid geldt voor beiden. Door het snuiven kun je je neusslijmvlies beschadigen. Je kunt vaker ontstekingen in je neus en voorholtes krijgen. Uiteindelijk kun je behoorlijke schade aan je neus krijgen en je reukzin kan afnemen. Hoe vaker er gebruikt wordt, hoe meer mensen last kunnen krijgen van deze klachten.

Geestelijke klachten als depressie, psychose en paranoia kunnen optreden. Zeker als iemand hier gevoelig voor is. Deze klachten houden aan, nadat de dip die je normaal al kan hebben weg zou moeten zijn.

Gevaarlijke risico's bij hogere doseringen

Bij hoge doseringen of te vaak gebruiken kunnen levensbedreigende situaties ontstaan: volledige uitputting en vermagering, infecties, hartfalen en toevallen (stuiptrekkingen), hersen- en maagbloeding, oververhitting, coma. Psychiatrische gevolgen van misbruik van speed zijn wanen (ziekelijk achterdochtig), hallucinaties (beestjes), depressie, hevige angst, paniek, bizarre agressie. Verlies van zin en seks, impotentie bij de man.
Bij langdurig en heftig gebruik ontstaat vaak ernstige schade aan de neus en voorhoofdsholten. Dit kan leiden tot chronische ontstekingen, die pijnlijk en slopend zijn.

Hersenschade door speed

Methamfetamine is aantoonbaar schadelijk voor de hersenen. In tegenstelling tot wat veel gebruikers denken, zeggen onderzoekers dat gewone speed / amfetamine wellicht ook schade aan de hersenen toebrengt.

Gebruikers van XTC die ook amfetamine / speed nemen, hebben meer kans op hersenschade. Volgens diverse onderzoekers wordt de aan XTC toegeschreven hersenschade voor een deel bepaald door combinatie met amfetaminegebruik. Hoe dan ook, het nemen van amfetamine op zich vergroot de kans op hersenschade. Er verschijnt steeds meer onderzoek dat dit aannemelijk maakt. De oververhitting door speed / amfetamine draagt aan de schade bij.

Er zijn meldingen van gebruikers die langdurig last houden van afwijkingen bij het zien (HPPD). Zij zien zeer storende afwijkingen in kleur, vorm, beweging, contrast enzovoort. Deze problemen kunnen al ontstaan als iemand pas kort gebruikt. Er zijn enkele aanwijzingen dat mensen met 'bad trips' meer kans hebben op ontstaan van deze verschijnselen. Er is nog veel onbekend over de mate waarin deze afwijkingen optreden en de omstandigheden waaronder dit gebeurt. Medische behandeling is mogelijk, maar veel artsen herkennen deze aandoening niet. Als je klachten hebt na speedgebruik, kun je terecht op het medisch spreekuur partydrugs.

Afhankelijkheid van speed

Speed geeft vaak een sterke geestelijke afhankelijkheid. Indien je vaker dan enkele malen per maand gebruikt, kan 'tolerantie' optreden voor het psychische effect van speed. Je neemt dan meer speed dan eerder voor deze gewenste werking. Als je je dosis blijft verhogen, overbelast je je hart en bloedvaten. Dat kan tot levensgevaarlijke toestanden leiden. Als je stopt voel je je moe, gesloopt, onrustig en depressief. Een portie speed verlicht dan tijdelijk de klachten. Zo raak je geestelijk afhankelijk of verslaafd. Tolerantie treedt niet op voor de slaap- en bloeddrukverhogende effecten van speed. Je kunt terecht voor online hulp voor minderen op stoppen met speed op www.drugsondercontrole.nl.


Lees de tips bij gebruik van speed.

Tips

Speed - Combi's