XTC - Combi's

Feiten

Werking

Risico's

Tips

XTC - Combi's

XTC en alcohol

Wees voorzichtig met alcohol. De combinatie XTC en alcohol kan je hoofdpijn, misselijkheid en een grotere kater bezorgen. De combinatie van XTC en alcohol overbelast je hart en droogt je lichaam uit. Ook de kans op psychische problemen wordt groter. Na gebruik kan men zich vaak nog minder herinneren van de avond dan wanneer je beide middelen afzonderlijk gebruikt.

XTC en speed

Combineer XTC niet met speed. De combinatie van speed met XTC is nog schadelijker voor de hersenen dan wanneer je beide middelen afzonderlijk gebruikt. Daarnaast overbelast je je hart en bloedvaten nog meer. De dip na gebruik is groter en je krijgt de dagen erna eerder een leeg en uitgeblust gevoel. Gebruikers melden dat de combinatie maakt dat de oppeppende effecten gevoelsmatig meer overheersen. Je voelt je wat minder vaag.

XTC en Cocaïne

Cocaïne remt de afbraak van XTC in de lever. Daardoor neemt de kans op schadelijke effecten van XTC voor de hersenen en lever toe. De combinatie XTC en cocaïne geeft extra druk op hart en bloedvaten. Het combineren van XTC en cocaïne geeft extra kans op overbelasting van organen en lichamelijke uitputting.

XTC en GHB

XTC en GHB zijn beide drugs die je makkelijker in contact maken. Je remmingen verdwijnen, je tastzin en tintelingen in je lichaam worden versterkt. De positieve kant is dat door de combinatie het 'love-gevoel' wordt versterkt. De negatieve kant kan zijn dat mensen met name op seksueel gebied meer doen en toelaten dan ze eigenlijk van plan waren. Daarnaast is de combinatie zeer lastig te doseren. De dosering van GHB luistert nauw. Door de oppeppende effecten van XTC merk je de demping/verdoving van GHB minder goed. Zolang je van beide onder invloed bent, ga je minder snel out dan bij dezelfde hoeveelheid GHB zonder XTC. Echter zodra de XTC wat uitwerkt, voel je pas echt de demping van GHB. Je kunt dan plotseling out gaan. Andersom werkt het net zo: werkt de GHB eerder uit, dan kun je ineens (te) hard gaan.

XTC en blowen

XTC en teveel blowen kan ook onaangenaam worden. Wacht in ieder geval met blowen tot je de werking van de XTC voelt. Let op de signalen van je lichaam. Gebruikers melden dat de combinatie er voor kan zorgen dat je je nog waziger voelt. Daarnaast melden gebruikers dat het de sterkte oppeppende werking wat wegdrukt, waardoor je bijvoorbeeld makkelijker in slaap valt. Let op: het is niet zo dat de oppeppende effecten op je lichaam verminderd worden. Je ervaart het soms alleen minder.

De kans op psychische problemen wordt groter door te combineren met andere drugs. Voor je lichaam en dus ook je hersenen, is een combinatie altijd zwaarder te verwerken.

XTC en antidepressiva

Combineer XTC nooit tegelijk met medicijnen zoals antidepressiva.  Afhankelijk van het soort antidepressivum kun je dan een fatale serotoninevergiftiging krijgen. XTC maakt serotonine vrij en de medicijnen remmen de afbraak. De gevaarlijke aandoening merk je meestal pas als je 's ochtends al weer thuis bent. Het gaat vaak sluipend, je merkt het niet meteen. Dit geldt voor de antidepressiva uit de groep MAO-remmers. SSRI's nemen het effect weg van XTC. In het algemeen geldt dat het niet verantwoord is te gebruiken als je klachten hebt waarvoor je antidepressiva neemt. Antidepressiva hebben invloed op de balans van stoffen in je hersenen. Daardoor kunnen je klachten afnemen. XTC verstoort deze balans weer en staat je genezing in de weg. Bij de veelgestelde vraag over gebruik van XTC en antidepressiva is meer informatie te vinden.

Lees meer over XTC depressie en psychische klachten.

Psychische klachten

Hersenschade