Angst en paniek na drugs
Angst na drugsgebruik
Na het gebruik van drugs kun je last krijgen van angstklachten. Dit kan bij stimulerende middelen, maar ook bij een bad trip. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf binnen een paar dagen. Soms houden ze langer aan. Vooral als je gevoelig bent voor stress of angst. Dit kan als je langdurig gespannen bent geweest door werk, studie, of relatieproblemen. Of als je van nature gevoeliger bent voor angst- en stressklachten. In combinatie met drugsgebruik kan dit leiden tot een hevige stressreactie.
Angst bij een bad trip
Een bad trip is een drugservaring met heel veel angst. Vaak is de drugservaring te heftig, waardoor je bang raakt. Om je te helpen tijdens een bad trip schakelt je lichaam beschermingsmechanismes. Deze beschermen je tegen overweldigende emoties. Beschermingsmechanismes zijn:
- Depersonalisatie: je voelt je vervreemd van jezelf.
- Derealisatie: de wereld om je heen lijkt vreemd of onwerkelijk.
- Emotionele afvlakking: je ervaart minder of geen emoties.
Een bad trip kan soms traumatisch zijn. De angst kan dan na de bad trip aanhouden. Die reactie is niet anders dan bij trauma zonder drugsgebruik. Andere veelvoorkomende symptomen van zijn:
- Angst
- Herbelevingen
- Onrust
- Paniekaanvallen
- Vermoeidheid
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- Hartkloppingen
- Lichamelijke spanning
- Slaapproblemen
- Weinig eetlust
- Somberheid
Wat kun je doen tegen angst na drugsgebruik?
Deze klachten verdwijnen uiteindelijk altijd, maar dat kan tijd kosten. Belangrijk is te begrijpen hoe deze klachten zijn ontstaan. De beschermingsmechanismes waren er om jou te helpen. De andere symptomen zijn vaak het gevolg van stress en angst. Onze tips opvolgen zal de klachten makkelijker doen zakken. Piekeren over de symptomen is natuurlijk, maar helpt je niet.
Veel mensen maken zich zorgen en vragen zich af:
- “Heb ik iets kapotgemaakt in mijn hersenen?”
- “Ben ik blijven hangen in een trip?”
- “Kan ik me ooit nog normaal voelen?”
Het is belangrijk te weten dat deze klachten na drugsgebruik geen teken zijn van blijvende schade. Je angstcentrum is overprikkeld geraakt en dat is meestal de oorzaak van jouw symptomen. Je angstcentrum heeft tijd nodig om tot rust te komen. En daarmee zakken de klachten.
Tips om angst te verminderen
- Vermijd triggers die je klachten verergeren, zoals:
- Alcohol, drugs, cafeïne, energiedranken, tabak en vapen
- Weinig slapen
- Te weinig eten
- Stop met online zoeken van informatie.
Online staat ook misinformatie. We zien dat mensen dat op zichzelf betrekken. Je wordt bang en klachten verergeren. Soms ontstaan er zelfs nieuwe klachten door erover te hebben gehoord of gezien te hebben.
- Verleg je focus op je klachten op iets anders.
Teveel focussen op je klachten, maakt dat je ze sterker voelt. Angst veroorzaakt vaak die focus. En de focus voedt de angst. Angst veroorzaakt meer stress, wat meer klachten geeft. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel.
- Houd rekening met stressfactoren.
Je hoeft jouw stressfactoren niet vermijden. Houd er wel rekening mee, zodat je niet te uitgeput raakt. Wissel ze af met ontspanningsmomenten. Blijf zaken ondernemen die je nu ineens spannend vindt. Zo kan de angst daarvoor juist zakken.
- Richt je op ontspanning:
- Probeer ontspanningsoefeningen, mindfulness, sporten, yoga, ademhalingstherapie of luister fijne muziek.
- Zoek uit wat voor jou werkt en blijf dit regelmatig doen.
- Zoek hulp als de klachten blijven aanhouden.
Lukt het niet om binnen enkele weken zelf tot rust te komen? Neem dan contact op met het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs of je huisarts. Zij kunnen je verder helpen.