Angst en paniek na drugs

Klachten na drugs

HPPD

DPDR

Angst en paniek

Angst en paniek na drugs

Angstklachten na drugs of een bad trip door drugs komen heel vaak voor. Ze zijn eigenlijk volkomen normaal. Meestal gaan de klachten na enkele dagen vanzelf weg. Soms houden mensen er weken of maanden lang last van. Dit zijn vaak mensen die wat gevoeliger zijn voor stress en angstklachten of die in het algemeen hypochondrisch zijn aangelegd. De bad trip na wiet is eigenlijk een heftige traumatische ervaring. Daarom schakelt je lichaam beschermingsmechanismen in tegen overweldigende emoties: depersonalisatie, derealisatie en misschien zelfs wat emotionele afvlakking. Ze zijn eigenlijk precies dezelfde soort restklachten die mensen krijgen als gevolg van een traumatische, heftige, angstige ervaringen, zonder drugs. De behandeling komt ook grotendeels overeen. Ook vermoeidheid, duizeligheid en evenwichtsstoornissen passen bijna altijd in het plaatje. Net als hartkloppingen, angst en paniekaanvallen.

Wat kun je doen tegen angst na drugs?

Deze klachten gaan vroeg of laat altijd voorbij. Sommigen hebben er meer aandacht voor nodig dan een ander. Vooral als de angst is begonnen na het gebruiken van drugs, is het begrip van hoe deze klachten ontstaan ontzettend belangrijk. Mensen denken dan:

"Heb ik iets kapotgemaakt in mijn hersenen?"

"Ben ik blijven hangen in een trip?"

"Kan ik me ooit nog normaal voelen?"

 

Het beperken van de angstige negatieve gedachten is een belangrijke actie. Angst na een bad trip is bijna nooit het gevolg van een lichamelijk beschadiging. 

Algemene tips voor het verminderen van angst:

Stress, slecht slapen, alcohol, drugs, koffie, sigaretten kunnen de klachten die je hebt verergeren. Teveel focussen op de klachten, je druk maken, er (te) veel mee bezig zijn, Googlen naar ziektebeelden op je telefoon etc, kunnen ook allemaal een negatieve invloed hebben op je klachten. Stop daar dus onmiddellijk mee als je angstig bent. Het is namelijk een vicieuze cirkel. Je maakt je druk met de angstige gedachten, daar krijg je meer stress van en weer een opgelaten en angstig gevoel door. Gebruik ook in ieder geval geen koffie, energydrink of drugs meer want deze maken klachten ook erger.

Als het na enkele dagen of enkele weken nog steeds niet lukt om uit jezelf ontspanning te vinden, adviseren wij om naar de huisarts te stappen. De huisarts kan indien nodig met onze arts van het Medisch Spreekuur Partydrugs overleggen. Je mag dat zelf ook doen natuurlijk. De focus van behandeling moet liggen op het vinden van ontspanning. Er zijn diverse mogelijkheden zoals: ontspanningsoefeningen, mindfullness, eventuele kalmerende medicatie of supplementen, sport, yoga, ademhalingstherapie of haptonomie. De kunst is om uit te vinden wat voor je werkt en dan zul je merken dat je klachten vanzelf zullen weggaan.

Lees hier meer informatie over het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs of stel een vraag.

 

Laatste update: 15 september 2019

Omgaan met DPDR

Spreekuur

Contact