Angst en paniek na drugs

Klachten na drugs

HPPD

Visuals

DPDR

Angst en paniek

Angst en paniek na drugs

Angstklachten na drugs of een bad trip door drugs komen voor. Meestal gaan de klachten na enkele dagen vanzelf weg. Soms houden mensen er weken of langer last van. Meestal bleken deze mensen al wat gevoeliger te zijn voor stress en angstklachten. Sommigen zijn wat hypochondrisch aangelegd, of perfectionistisch. Het komt ook voor dat mensen al jaren enigszins gespannen waren (het zogenaamde altijd 'aan' staan). Of er speelde op andere levensgebieden iets. In combinatie met drugsgebruik vindt dan ineens een heftige stressreactie plaats, waardoor klachten ontstaan.

Een bad trip is eigenlijk een heftige traumatische ervaring. Daarom schakelt je lichaam beschermingsmechanismes in tegen overweldigende emoties: depersonalisatie, derealisatie en misschien emotionele afvlakking. Ze zijn eigenlijk precies dezelfde soort restklachten die mensen krijgen als gevolg van een traumatische, heftige, angstige ervaringen, zonder drugs. De behandeling komt ook grotendeels overeen. Ook vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en evenwichtsstoornissen passen bijna altijd in het plaatje. Net als hartkloppingen, angst, herbeleving en paniekaanvallen.

Wat kun je doen tegen angst na drugs?

Deze klachten gaan vroeg of laat altijd voorbij. Sommigen hebben er meer aandacht voor nodig dan een ander. Vooral als de angst is begonnen na het gebruiken van drugs, is het begrip hoe deze klachten ontstaan ontzettend belangrijk. Mensen vragen zich af:

"Heb ik iets kapotgemaakt in mijn hersenen?"

"Ben ik blijven hangen in een trip?"

"Kan ik me ooit nog normaal voelen?"

 

Het beperken van de angstige negatieve gedachten is een belangrijke actie. Angst na drugsgebruik is geen gevolg van een lichamelijk beschadiging. Je angstcentrum is overprikkeld. Die heeft tijd nodig weer tot rust te komen. Er vindt een stressreactie plaats.

Algemene tips voor het verminderen van angst:

Stress, slecht slapen, alcohol, drugs, koffie, energydrinks, sigaretten kunnen de klachten die je hebt verergeren. Teveel focussen op de klachten, je druk maken, er veel mee bezig zijn, Googlen naar ziektebeelden etc, kunnen ook allemaal een negatieve invloed hebben op je klachten. Stop daar dus onmiddellijk mee als je angstig bent. Het is namelijk een vicieuze cirkel. Je maakt je druk, daar krijg je meer stress van en weer een opgelaten en nerveus gevoel door.  Al die stress maakt dat je je nog vreemder gaat voelen en het leidt tot meer piekeren. 

Als het na enkele dagen of weken niet lukt om uit jezelf ontspanning te vinden, neem contact op met het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs en/of stap naar je huisarts. Je huisarts mag ook met het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs overleggen. Andere hulpverleners mogen dat ook doen natuurlijk. De focus van behandeling moet liggen op het verminderen van angst, piekeren en het vinden van ontspanning. Er zijn diverse mogelijkheden zoals: ontspanningsoefeningen, mindfullness, sport, yoga, ademhalingstherapie of haptonomie. De kunst is om uit te vinden wat voor je werkt en dan zul je merken dat je klachten vanzelf weggaan.

Lees hier meer informatie over het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs of stel een vraag.

 

Laatste update: 25 mei 2020

Omgaan met DPDR

Spreekuur

Contactgegevens