Hoe werkt het testen van drugs?
Test drugs
Geen garantie op uitslag
Vanwege aanhoudende drukte op de verschillende locaties van de testservice in Nederland is de kans aanwezig dat je geen uitslag krijgt. De maximale labcapaciteit wordt regelmatig behaald. Dit leidt er in de praktijk toe dat labsamples zoals pillen (XTC, 2C-B etc.) en bepaalde poeders (zoals coke en bepaalde NPS) regelmatig geen labuitslag krijgen. Teveel aangeleverde samples worden in het lab vernietigd. Het landelijke kernteam is druk bezig om een oplossing te vinden. Graag uw begrip voor deze situatie.
Welke drugs testen?
Bij een testservice kun je de volgende middelen laten testen:
- XTC (MDMA) pillen, poeders en kristal
- Speed
- Cocaïne
- 2C-B
- Ketamine
- LSD
- GHB
- Blue 69, Original 69
- 3-MMC en andere Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS)
De meeste uitslagen zijn gekwantificeerd. Dit betekent een uitslag in aantallen milligrammen werkzame stof(fen). Sommige drugs worden alleen gekwalificeerd. Dat betekent dat de uitslag wel duidelijkheid geeft over welke stoffen erin zitten, maar niet over de hoeveelheid of sterkte.
LSD
LSD is een bijzondere analyse en daar gelden soms wisselende regels voor. In 2023 wordt LSD in principe altijd gekwantificeerd en hoef je (meestal) maar één zegel in te leveren. Maar laat je altijd verder over informeren door de testmedewerker of kijk naar de actuele stand van zaken op de landelijke site van Drugs-test.nl
Hoe werkt een drugstest?
Er zijn in Nederland inleverpunten en spreekuren.
Bij een inleverpunt is het advies om minimaal 1 week van te voren in te leveren. Kom dan op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag. Als je op vrijdag inlevert loop je namelijk kans om een week extra vertraging op te lopen.
Bij de testservice spreekuur worden pillen ter plekke getest. Er wordt gekeken naar een groot aantal kenmerken van een pil, er wordt een zuurtest gedaan, en er wordt gekeken of de pil overeenkomt met een bekende batch. De pil moet heel zijn en mag niet gebroken zijn. In geval van xtc krijg je soms direct een uitslag als de pil meteen herkend wordt. Let op: een uitslag op dezelfde dag lukt niet altijd. Daarom raden wij aan minimaal één week van tevoren te testen.
Er wordt gebruik gemaakt van een groot landelijk systeem met een betrouwbare, actuele database van pillen. Gemiddeld worden één op de drie pillen herkend. Als een pil niet herkend wordt, dan bestaat de mogelijkheid je pil door te sturen naar het laboratorium. Dan heb je de uitslag meestal na één week.
Andere drugs dan xtc, zoals poeders, zegels en vloeistoffen worden altijd doorgestuurd naar het laboratorium. Over het algemeen heb je dan een uitslag na één of soms twee weken. Het is dus van belang dat je je drugs tijdig laat testen, als je van te voren wilt weten wat je gaat gebruiken!
Uitslagen worden gegeven in de base-vorm. Wil je hier mee over weten lees dan onze FAQ over base-vorm en zout-vorm bij drugstest uitslagen.
Zie Drugs-test.nl voor meer informatie over welke drugs we kunnen testen en verdere informatie over het testen en de voorwaarden.
Download de Red Alert app om op de hoogste gesteld te worden van o.a. waarschuwingscampagnes voor extra gevaarlijke drugs op de markt.