Drugstesten

Test drugs

Testen in coronatijd

Vanwege de coronapandemie zijn er meer risico’s verbonden aan het gebruiken van drugs dan normaal. Wil je alsnog op korte termijn drugs gaan gebruiken? Laat dan je drugs testen.

Welke drugs testen?

Bij een testservice kun je de volgende middelen laten testen:

  • XTC (MDMA) pillen, poeders en kristal
  • Speed
  • Cocaïne
  • 2C-B
  • Ketamine
  • LSD
  • GHB
  • Blue 69, Original 69
  • 3-MMC en andere Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS)

De meeste uitslagen zijn gekwantificeerd. Dit betekent een uitslag in aantallen milligrammen werkzame stof(fen). Sommige drugs worden alleen gekwalificeerd. Dat betekent dat de uitslag wel duidelijkheid geeft over welke stoffen erin zitten, maar niet over de hoeveelheid of sterkte.

LSD

LSD werd tot medio 2021 bijvoorbeeld maar beperkt gekwantificeerd en onder de voorwaarde dat je twee aaneengesloten zegels inleverde voor het ontwikkelen van nieuwe testmethoden om LSD-analyses te verbeteren. Inmiddels wordt LSD in principe altijd gekwantificeerd en hoef je (meestal) maar één zegel in te leveren. Laat je altijd verder over informeren door de testmedewerker of kijk naar de actuele stand van zaken op de landelijke site van Drugs-test.nl

Hoe werkt een drugstest?

Er zijn in Nederland inleverpunten en spreekuren. Bij de testservice spreekuur worden pillen ter plekke getest. Er wordt gekeken naar een groot aantal kenmerken van een pil, er wordt een zuurtest gedaan, en er wordt gekeken of de pil overeenkomt met een bekende batch. De pil moet heel zijn en mag niet gebroken zijn. In geval van xtc krijg je soms direct een uitslag als de pil meteen herkend wordt. Let op: een uitslag op dezelfde dag lukt niet altijd. Daarom raden wij aan minimaal één week van tevoren te testen.

Er wordt gebruik gemaakt van een groot landelijk systeem met een betrouwbare, actuele database van pillen. Gemiddeld worden één op de drie pillen herkend. Als een pil niet herkend wordt, dan bestaat de mogelijkheid je pil door te sturen naar het laboratorium. Dan heb je de uitslag meestal na één week.

Andere drugs dan xtc, zoals poeders, zegels en vloeistoffen worden altijd doorgestuurd naar het laboratorium. Over het algemeen heb je dan een uitslag na één of soms twee weken. Het is dus van belang dat je je drugs tijdig laat testen, als je van te voren wilt weten wat je gaat gebruiken!

Uitslagen worden gegeven in de base-vorm. Wil je hier mee over weten lees dan onze FAQ over base-vorm en zout-vorm bij drugstest uitslagen.

Zie Drugs-test.nl voor meer informatie over welke drugs we kunnen testen en verdere informatie over het testen en de voorwaarden.

Download de Red Alert app om op de hoogste gesteld te worden van o.a. waarschuwingscampagnes voor extra gevaarlijke drugs op de markt.

Meldpunt nieuwe drugs

Naast de Testcentra in Nederland heb je ook het landelijke Meldpunt Nieuwe Drugs. Hier kun je alleen nieuwe psychoactieve stoffen laten testen die niet op lijst 1 of lijst 2 van de Opiumwet staan. Je stuurt het sample dan op per post en je kunt later bellen voor een uitslag. Hier kun je dus geen reguliere illegale drugs laten testen en ook geen stoffen die onlangs op lijst 1 of lijst 2 zijn geplaatst zoals 4-FA en 4-MMC.

 

Laatste update: 3 september 2021.

Adres