Omgaan met gebruik van een ander
Tips als iemand te veel gebruikt of drinkt
Het kan heel erg moeilijk zijn om om te gaan met (overmatig) gebruik of verslaving van iemand in je omgeving. Dit kan bijvoorbeeld een ouder, broer, zus, vriend(in), zoon, dochter of andere geliefde zijn. Het kan veel zorgen en onzekerheid met zich meebrengen. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal praktische tips op een rij gezet. Deze tips helpen je om steviger in je schoenen te staan en een stap in de juiste richting te zetten. Je staat er niet alleen voor.
1. Stel duidelijke grenzen
Wees helder over wat je niet accepteert. Benoem ook de consequenties bij gedrag dat voor jou grensoverschrijdend is. Houd je aan de consequenties die je stelt. Dat maakt dje grenzen geloofwaardig.
2. Kies het juiste moment
Begin een gesprek als jullie allebei rustig zijn en de ander geen middelen heeft gebruikt.
3. Wees concreet
Bespreek de gevolgen van het gebruik en hoe dit jullie leven beïnvloedt. Geef voorbeelden, zoals:
"Ik schaam me als je dronken bent op een feestje en vervelende opmerkingen maakt."
Of:
"Ik vind het moeilijk dat het huishouden volledig op mij neerkomt, omdat jij brak in bed of op de bank ligt."
4. Vermijd welles-nietes-discussies
Ga niet in discussie over of er is gebruikt of hoeveel. Focus op de gevolgen: wat zie je, merk je en waar heb je last van?
5. Toon begrip
Erken dat stoppen of minderen lastig is en bied aan om te ondersteunen.
6. Geef tijd
Verwacht geen onmiddellijke veranderingen. Geef de ander de ruimte om na te denken.
7. Laat verantwoordelijkheid voelen
Neem niet telkens de gevolgen van het gebruik weg. Wanneer de ander geen last ervaart, ontbreekt vaak de motivatie om te veranderen. Mensen veranderen meestal pas als zij de nadelige effecten zelf ervaren.
8. Vermijd constante strijd
Zoek een balans tussen grenzen stellen en het vermijden van voortdurende conflicten. Constante strijd helpt niemand, ook jou niet.
9. Zorg voor jezelf
Laat het gedrag van de ander niet jouw leven domineren. Blijf jezelf. Zoek afleiding, zorg voor ontspanning en blijf leuke dingen doen. Praat erover en zoek hulp als je dat nodig hebt.
10. Zoek informatie en hulp
Oriënteer je op de mogelijkheden voor ondersteuning, zowel voor jezelf als voor de ander. Veel mensen zitten in een vergelijkbare situatie. Overweeg welke hulp bij je past, zoals een adviesgesprek, een telefoongesprek, of deelname aan een praatgroep. Er zijn talloze opties. Wacht niet te lang als je merkt dat je vastloopt.
Meer informatie en hulp
Maak je je zorgen om iemand anders? Kijk op drugsinfo.nl voor meer informatie en advies.