Tripsitten

Tips

Drug, set en setting

Tripsitten

Timothy Leary, schrijver van The Psychedelic Experience en wereldwijd bekend psychonaut, omschreef de tripsitter met een goede metafoor:
 

“He is the ground control in the airport tower. Always there to receive messages and queries from high-flying aircraft. Always ready to help navigate their course, to help them reach their destination. An airport-tower-operator who imposes his own personality, his own games upon the pilot is unheard of. The pilots have their own flight plan, their own goals, and ground control is there, ever waiting to be of service.

The pilot is reassured to know that an expert who has guided thousands of flights is down there, available for help. But suppose the flier has reason to suspect that ground control is harboring his own motives and might be manipulating the plane toward selfish goals. The bond of security and confidence would crumble.”

Uit: “The Psychedelic Experience: a manual based on the Tibetan Book of the Dead”, by Timothy Leary, 1964.
 

Wat is een tripsitter?


De tripsitter is een persoon die nuchter aanwezig is, terwijl de andere persoon of personen onder invloed zijn van een psychedelisch middel. Bij voorkeur is het iemand met veel ervaring met psychedelica (middelen zoals paddo’s of LSD). Zijn voornaamste doel is het verzekeren van de rust en veiligheid van de gebruikers tijdens de trip zodat zij zich helemaal kunnen overgeven aan de ervaring. De tripsitter is een aanvulling op de juiste Set & Setting. Hij kan de trippers geruststellen bij een bad trip en bijvoorbeeld de muziek verwisselen of eten en drinken pakken als hierom wordt gevraagd. Hij staat klaar voor de trippers als zij iets nodig hebben.

Het is belangrijk dat de tripsitter op de hoogte is van welk middel de trippers nemen en in welke dosering. Nog belangrijker is dat de trippers deze persoon vertrouwen en zich comfortabel voelen in zijn aanwezigheid. Een perfecte sitter is een goede vriend die je genoeg vertrouwt om je emoties aan bloot te geven, zonder beleefd te hoeven doen of indruk te hoeven maken.
 

Waarom een tripsitter?


Vooral als het je eerste keer is kan het heel comfortabel zijn om een nuchter ervaren persoon naast je te hebben die jou indien kan begeleiden tijdens je trip. Hij is er om jou een gerustgesteld gevoel te geven en antwoord te geven op eventuele vragen die kunnen ontstaan tijdens je ervaring. Nu hoef je niet bang te zijn dat je de controle verliest of niet meer weet wat je doet, want de tripsitter is daar om te zorgen dat je geen rare dingen doet en uiteindelijk weer veilig uit de ervaring terug komt.
 

Wat betekent het om tripsitter te zijn?


Je dienstbaarheid is de meest belangrijke eigenschap. Je zult bereid moeten zijn je dag/avond volledig te wijden aan hun zorg zo lang als nodig, met je eigen comfort op de tweede plaats. Ook doe je het vanuit ‘gunfactor’, niet voor geld of omdat je je verplicht voelt. Mensen onder invloed van psychedelica zijn heel gevoelig en staan helemaal open voor invloeden voor buitenaf. Zorg dus dat je kalm en ontspannen op de achtergrond plaatsneemt en alleen tevoorschijn komt als er iets aan je gevraagd wordt.

Verveling kan een punt worden, maar het is belangrijk elk moment klaar te staan voor noodgevallen. Wees bereid op te ruimen als iemand heeft overgegeven, dezelfde muziek keer op keer te luisteren, als zij dit willen en je zorgende aandacht daar houden ook al ‘gebeurt er niets’.
Het kan zijn dat diegene gebeurtenissen uit het verleden doormaakt en hiervan emotioneel wordt. Dit is oké, dit kan onderdeel zijn van de trip. Als iemand echt angstig wordt en om hulp vraagt kun je betrokken raken door hem of haar gerust te stellen: “Het is oké, je bent veilig, ik ben er, straks is het weer voorbij en is alles weer normaal ”, of “Wat je voelt wordt veroorzaakt door drugs, het is niet echt en gaat over”. Van omgeving veranderen kan al een hele hoop schelen en de trip een nieuwe wending geven.

Ook al ben je zelf ervaren met het middel dat de trippers gaan nemen, lees je toch nog eens goed in. Dan weet je precies weet welke bijwerkingen er allemaal kunnen optreden en in welke fase van de trip.  Je bent op de hoogte van wat hen precies te wachten staat en indien nodig kun je vragen beantwoorden die de trippers stellen. Zie onze site voor informatie over:
2c-b
LSD
Paddestoelen en truffels

Grafieken duur trips op Erowid:
Paddestoelen: https://erowid.org/plants/mushrooms/mushrooms_effects.shtml
LSD: https://www.erowid.org/chemicals/lsd/lsd_effects.shtml
2c-b: https://erowid.org/chemicals/2cb/2cb_effects.shtml
 

Verantwoordelijkheid tripsitter


De verantwoordelijkheid van de tripsitter gaat verder als die ene dag/avond. Indien de trippers iemand nodig hebben om over de ervaring te praten omdat zij een moeilijke ervaring hebben gehad met inzichten die zij moeten integreren of omdat ze nog niet alles op een rijtje hebben gekregen is de tripsitter de juiste persoon hiervoor. De kans is heel klein, maar het moet toch gezegd worden: er is een klein percentage van de bevolking gevoelig voor schizofrenie, psychoses en andere psychische of lichamelijke klachten. Een psychedelische ervaring kan hiervoor een trigger zijn. Dit zou verderstrekkende zorg van je kunnen vragen, waarin je helpt professionele hulp te zoeken en zorgt dat de persoon in kwestie goed terecht komt.
 

Pre-trip afspraken


Het is belangrijk als sitter voorafgaand aan de trip een gesprek te hebben met de trippers zodat zij hun verwachtingen kunnen uitspreken en jij weet wat er van je verwacht wordt. Vraag ook hoe zij het liefst zien dat er gehandeld wordt in geval van paniek. Een voorzichtige aanraking kan heel geruststellend zijn, staan zij hier voor open? Naar welke plek willen zij begeleid worden om tot rust te komen in het geval van angst? Ook kunnen er afspraken gemaakt worden over licht, muziek, regelen van temperatuur, eten en drinken.

Voorbeelden van afspraken kunnen zijn:
-    Wat er tijdens te trip gebeurt, is vertrouwelijk en blijft tussen ons
-    Geen handelingen verrichten die schade kunnen aanrichten of klachten kunnen opleveren bij de buren
-    Niet weggaan totdat iedereen het erover eens is dat de ervaring ten einde is
-    Bereid onaangename ervaringen onder ogen te zien 
 

Tips


Het is goed de personen die je begeleidt te informeren over de effecten, maar hou het globaal. Je kunt uitleggen over dat bijwerkingen als misselijkheid en een ongemakkelijk gevoel heel gewoon zijn en je deze kunt omarmen in plaats je ertegen te verzetten. Ga niet te diep in over de content van de trip, omdat het vaak het beste is als iemand er zonder verwachtingen ingaat. Het is goed voor de trippers een intentie te hebben als ze wat dieper willen ingaan op een vraagstuk waar ze mee zitten.

Qua dosering geldt altijd: liever te weinig dan te veel. Je hebt liever dat iemand het niet sterk genoeg vond dan dat iemand het veel te intens vond. Begin dus voor de eerste keer bij truffels/paddo’s met niet meer dan een half portie en met LSD minder dan 50 ug. Bij LSD is het zeer belangrijk om het te laten testen zodat je precies weet hoeveel ug er op de zegel zit.

Test je gebruik

Tips om te minderen

Omgaan met gebruik