Coronavirus en drugsgebruik
Coronavirus en drugsgebruik
Lees hier alle actuele informatie van het RIVM over het nieuwe coronavirus (COVID-19). Vanwege het coronavirus gelden aangepaste harm reduction adviezen voor consumenten van alcohol, tabak en drugs. Dit om de verspreiding van het virus te voorkomen. Lees hier alle algemene vragen & antwoorden van RIVM over coronavirus. Wil je info over het coronavaccin en gebruik? Bekijk dan onze FAQ: drugs en coronavaccinatie.
Heb je een persoonlijke vraag over drugs stel deze dan aan Drugsinfoteam.
Tips
- Blijf zoveel mogelijk thuis. In ieder geval wanneer je jezelf hoesterig, koortsig, of niet lekker voelt.
- Ga groepen mensen uit de weg. Ook als dat thuisfeestjes zijn. Mensen kunnen het coronavirus ook hebben en overdragen, zonder zelf klachten te hebben.
- De 1.5 meter afstand houden in het kader van social distancing is erg belangrijk. Bijvoorbeeld als je in de rij staat.
- Reken zoveel mogelijk digitaal af. Gebruik contactloos betalen. Was na elk contact je handen met water en zeep.
Tips en risico's bij gebruik van tabak, alcohol en drugs tijdens coronavirus
- Stel drugsgebruik zoveel mogelijk uit omdat je weerstand omlaag gaat en kwetsbaarder kunt worden voor corona. Je wordt sneller ziek en de klachten kunnen heftiger zijn.
- Rokers zijn een belangrijke risicogroep. Dit is een goed moment om te stoppen met roken.
- Deel geen glas, flesje of joint. Deel ook geen gebruikersattributen zoals snuifbuis, naald, pijp of vape.
- Raak gezicht of ogen niet aan wanneer je rookt, blowt of snuift.
- Het virus kan mogelijk ook overgedragen worden bij het delen van zakjes drugs. Onderzoek wijst uit dat op sommige oppervlakten het virus enkele dagen kan overleven. Reinig de verpakking van drugs of het oppervlakte waar drugs op ligt met minimaal 60% alcohol.
- Gezondheidsincidenten door risicovol drugsgebruik kunnen het ziekenhuis belasten. Op het moment dat de druk op ziekenhuizen door het coronavirus extreem toeneemt kan dit betekenen dat jij (of een ander) heel erg lang moet wachten, of zelfs niet geholpen wordt.
Risicogroepen
- Algemene risicogroepen zijn kwetsbare personen, of mensen met een zwakke gezondheid. Bijvoorbeeld ouderen en mensen die al onderliggende aandoeningen hebben zoals hartproblemen, longziektes of diabetes.
- Rokers en blowers (met tabak) zijn vatbaarder voor heftigere symptomen van het virus. Dit geldt mogelijk ook voor e-sigaret gebruik. Dat wil zeggen dat zij sneller besmet raken. Bovendien hebben zij een hogere kans op heftige symptomen en overlijden. Rokers hebben een slechtere longfunctie waardoor ze vatbaarder zijn voor longontsteking. Bovendien kunnen zij longproblemen minder goed opvangen dan niet-rokers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) suggereert dat stoppen met roken direct bijdraagt aan een lagere kans op besmetting met dit coronavirus omdat niet-rokers minder vaak met hun vingers hun mond aanraken. Bovendien verbetert het ook op korte termijn het functioneren van de longen en van hart en bloedvaten. Deze verbeteringen nemen toe met de tijd. Stoppen met roken verkleint ook de kans op bronchitis en longontsteking. Het lichaam kan beter op de infectie reageren, en het risico op ernstige complicaties en overlijden wordt verkleind. Sneller herstel en mildere symptomen verminderen bovendien het risico op overdracht van de ziekte op andere mensen. Dit is een goed moment om te stoppen met roken. Lees hier meer over hoe je kunt stoppen met roken tijdens de coronapandemie.
- Gebruik van alcohol, tabak en drugs heeft invloed op je weerstand. Het heeft ook indirect invloed op je eet- en slaappatroon. Dit maakt het vatbaarder voor de negatieven gevolgen van coronavirus. Als het mogelijk is, stel je gebruik dan uit.
- Gebruikers van heroïne en andere opiaten zijn kwetsbaarder voor levensbedreigende problemen met de ademhaling, als zij corona opgelopen hebben.
- Gebruikers van (meth)amfetamine zijn ook een risicogroep. (Meth)amfetamine vernauwt de bloedvaten en kan bijdragen aan een abnormale hoge bloeddruk in de longen en longschade.
- Mensen met een verminderde gezondheid door roken, blowen of vapen en mensen met opioïde, methamfetamine, cannabis en andere stoornissen in het gebruik van een middel lopen een verhoogd risico op de ernstigere complicaties van coronavirus, vanwege fysiologische en sociaal maatschappelijke redenen.
- Ook recreatief gebruik van drugs kan een aanslag zijn op de weerstand. Dit geldt in het bijzonder bij oppeppende drugs zoals XTC, coke en speed. Maar ook overmatig gebruik van alcohol heeft een negatief effect op het immuunsysteem. De kans dat je het virus oploopt of dat het daadwerkelijk tot uiting komt wordt daardoor groter. Niet alleen het middel zelf, maar ook versnijdingsmiddelen zoals bijvoorbeeld Levamisol in coke, kunnen het immuunsysteem sterk verzwakken. Volgens het meest recente jaarbericht van de Testservice bevatte in 2022 36% van de coke samples een vervuiling, waarvan meestal Levamisol. Lees de actuele informatie over openingstijden van de Testservice op de site van DIMS.
Het is op dit moment het beste om, als je dat kunt, drugsgebruik uit te stellen omdat je weerstand op die manier op peil blijft. Dat is niet alleen goed voor jezelf maar ook om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In deze periode is het beter om gezond te eten, voldoende te slapen en in beweging te blijven. Op deze manier hou je je ritme en optimale weerstand tegen het virus. Met zijn allen kunnen wij het coronavirus stoppen! Zorg dus goed voor jezelf en voor anderen.
Risicogroepen lopen meer risico op ernstige complicaties van het coronavirus. Wij adviseren risicodoelgroepen zich te laten vaccineren. Probeer de dag voor of 1 tot 3 dagen na je vaccinatie geen drugs te gebruiken. De reden hiervoor is dat bijwerkingen de vaccinatie mogelijk versterkt kunnen worden. Bovendien weten we (nog) niet of drugsgebruik invloed heeft op de effectiviteit van het vaccin. Lees verder op de pagina over drugs en de coronavaccinatie.
Heb je een persoonlijke vraag over drugs stel deze dan aan Drugsinfoteam.