Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

ik begon met gebruik van xtc 3 jaar geleden wel eens. Daarna na de dood van me moeder nam ik vaker xtc. En ben toen ook over gegaan naar coke."om mezelf beter tr voelen" Dat deed ik dan zo nu en dan op een feestje Of gewoon voor de lol. Nu de laatse 3 maanden zit ik bijna elke weekend 2 dagen aan de xtc en op slechte dagen 4 dagen aan de coke. Nu heb ik laatst dus via een kennis pep gekregen en daar zit ik nu al een week aan begon met 1 snuifje naar meerdere per dag. Ik blow er ook altijd bij rook er zo 1 2 3 per dag. Merk nu ook dat ik wel last krijg van bepaalde klachten .vermoeiend aggresief erger als normaal. Koraf ongeduldig Na gebruik. Maar ik merk nou niet speciaal dat ik veel zin heb om iets te doen ben wel wakkerder maar zin om iets te ondernemen heb ik niet. Mij vraag was eigenlijk hoe stop ik . Ik doe het nou elke week of weekend meerdere keren alles na elkaar. En weet ff niet hor ik dit moet aanpakken

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Ik vat even samen: de afgelopen jaren ben je steeds meer gaan gebruiken. Je merkt dat je nu echt nadelen van je gebruik gaat ervaren. Je wil daarom stoppen/ meer controle over je gebruik. Je wilt weten hoe je dit aan kan pakken. Hieronder ga ik je een aantal tips geven die jou kunnen helpen. Daarnaast ga ik je veel vragen stellen. 

De eerste stap naar stoppen heb je al gezet. Je erkent dat de nadelen: vermoeidheid, agressie, kortaf zijn en een verminderde zin om iets te ondernemen, te maken hebben met je gebruik. Als ik het zo lees ben je in een cirkeltje beland.

  1. Op het moment dat je je niet goed
  2. Door gebruik voel je je weer even beter
  3. Het gebruik zorgt er op langere termijn voor dat je niet beter gaat voelen (je bent terug bij 1)

Je bent van plan om te stoppen. Met een goed plan heb je een veel grotere kans van slagen. Je schrijft dat gebruik om jezelf beter te voelen. Als je stopt betekend het dat je dat gevoel niet meer met drugs kan wegnemen. Hoe ga je straks met dat gevoel om? Wie of wat helpt jou met dat gevoel te dealen? Van veel anderen horen we dat sporten, jezelf afleiden of delen met vriend of vriendin vaak helpend zijn.

Daarnaast kan het helpen om een datum te plannen wanneer je echt gaat stoppen. Wat wil je precies met het stoppen bereiken? Wat gaan voor jou de valkuilen zijn? Wanneer is dat gelukt en wanneer niet? Wat ga je doen als je plan niet werkt?

Door jezelf de bovenstaande vragen te stellen ben je beter voorbereid op tegenslagen. Voor heel veel mensen kan het heel helpend zijn om die vragen te bespreken met een behandelaar. Dat kan bij een instelling van verslavingszorg bij jou in de buurt. Via de huisarts kan je in contact komen.

Vroeg je af hoe je het beste kon stoppen. Afbouwen of in één keer cold turkey. Aan beide manieren zitten voor en nadelen. Door af te bouwen houd je een verslavingsmechanisme in de hersenen langer in stand. Je zal dus langer een zucht houden om te gebruiken, maar hij komt in de eerste instantie minder hard aan. Door cold turkey te stoppen is de stap naar een nieuw leven groter, maar zal het verslavingsmechanisme sneller afnemen. Wat denk jij dat beter bij jou past?

Lees onze pagina tips om te stoppen ook zeker even door trouwens.

Heel veel succes,

Sjoerd

23 juni 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG