Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Vraag: Werkt ondansetron/ Zofran tegen misselijkheid bij drugs die werken op het serotoninesysteem? Beste drugsinfoteam, Ik ben een jongeman van 18 jaar en gebruik sinds 2019 sporadisch drugs. Ik ben er gaandeweg achter gekomen dat ik het erg interresant vind om drugs amateuristisch te onderzoeken. Nu is mij laatst iets interessants opgevallen waar ik zelf niet uit kom. Ik weet dat drugs misselijkheidsklachten kunnen veroorzaken. Zelf heb ik dit wel eens ervaren bij MDMA en 2-CB. De misselijkheidsklachten komen waarschijnlijk door (over?)geprikkelde serotonine- en dopaminereceptoren in het braakcentrum van de hersentstam en in het maagdarmstelsel. (uiteraard hebben drugs ook invloed op je evenwichtsoorgaan). Nu vond ik het medicijn ondansetron/ Zofran. Dit is een 5HT3-antagonist, een anti-emeticum dat vaak wordt voor voorgeschreven voor patiënten met misselijkheidsklachten na chemo/radio therapie en post operatief. De exacte werking van dit middel is niet bekend. Wel is bekend dat deze Selectieve 5HT3(serotonine)-receptorantagonist. De braakreflex onderdrukt door blokkering van de 5HT3-receptoren in het maag-darmkanaal en het centrale en perifere zenuwstelsel. Zou het kunnen dat ondansetron met deze braakreflex-onderdrukking ook misselijkheid bij drugs die op het serotoninesysteem werken kan onderdrukken? en, Is de combinatie van ondansetron wel veilig? (drugs zijn natuurlijk nooit veilig). Ik heb gelezen dat er gevallen van een serotoninesyndroom bekend zijn bij een combinatie van ondansetron met SSRI's en ondansetron met MAO remmers. zelf kom ik er niet uit en ik wil uiteraard niet zómaar iets proberen. Misschien is het antwoord op mijn vraag helemaal niet bekend. Maar niet geschoten is altijd mis ;) Vriendlijke groet,

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, collega ;-),

Een heel interessante theoretische vraag. We hier hebben nog geen praktijk ervaring mee. Ondansetron zal inderdaad  in theorie werkzaam kunnen zijn bij misselijkheid door drugs die serotonine verhogen. Bijwerking is vaak hoofdpijn. En er zijn meerdere zeldzame bijwerkingen, zie de bijsluiter of op www.apotheek.nl.

Om het risico van serotoninesyndroom te voorkomen zou de gebruiker precies moeten weten hoeveel mdma er in een pil zit, dus getest spul nemen. Dan kan het experiment plaatsvinden door zo laag mogelijk: twee à vier mg Ondansetron te nemen. Het veiligst is, wat je ook zegt, niets combineren, maar op deze zorgvuldige wijze kan het ook goed gaan.

Met vriendelijke groet,

Gerard A

Drugsarts 

 

21 juli 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG