Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Hoe zit het met 3-MMC en SSRI's zoals Sertraline? Ik neem nu al 5/6 weken dagelijks 100mg sertraline voor een angststoornis. En dit helpt mij erg goed. Alleen wil ik binnenkort 3MMC proberen. Ik heb gelezen dat dit iets met je serotonine receptoren doet maar in hoeverre is nog niet echt duidelijk. Mijn vraag is dus, is het verstandig om op de dag dat ik 3mmc wil gaan doen, mijn dagelijkse 100mg sertraline niet in te nemen? Dan sla ik dat een dag over. Wellicht heeft de 3mmc dan meer effect en iets minder risico's?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Onze arts heeft al eens wat geschreven over 3mmc en Sertraline. Het is een lastig verhaal en eigenlijk wel af te raden. Dat is om een aantal redenen.

Sertraline is een antidepressiva, dat pas na ongeveer twee weken goed werkt. Als je dus één dag of enkele dagen stopt, moet je eigenlijk opnieuw beginnen. Dat helpt niet echt bij het herstel van je angststoornis.

3mmc is een nieuwe psychoactieve stof (NPS). Van dit middel weten we nog heel erg weinig over de risico's en effecten. Helemaal weinig over de precieze werking tussen Sertraline en 3mmc. Zoals onze arts schreef, heeft het vermoedelijk een soortgelijke wisselwerking als bij xtc (mdma). De combinatie tussen xtc en antidepressiva is best wel riskant. Je hebt een grotere kans op (heftigere) bijwerkingen.

Wat we wel weten van 3mmc, is dat het een dip in je stemming kan geven na gebruik. Maar ook dat 3mmc erge cravings (trek) kan geven naar het middel. Dus meer en opnieuw gebruiken is tijdens- en na het gebruik heel groot. Ook zijn er mensen die erg angstig worden tijdens en na het gebruik van 3mmc. Het feit dat je nu een angststoornis hebt, maakt je er nog eens een stuk gevoeliger voor.

De kans dat jij dus een bad trip krijgt is erg aannemelijk. Dat is niet alleen vervelend tijdens het gebruik, maar ook kan dat grote gevolgen hebben naderhand. Ik probeer je niet bang te maken overigens. Ik wil je van goede informatie voorzien zodat je voor jezelf een goede keuze kan maken. Maar behalve dat je angststoornis kan verergeren, kan je ook vervelende klachten krijgen als depersonalisatie, angst, paniek en waarnemingsstoornissen.

Dus samengevat, zijn de risico's van 3mmc vrij onbekend en is het af te vragen wat het gebruik met je lichaam doet. In combinatie met medicatie en een angststoornis, is de kans groot dat je hele vervelende problemen gaat ervaren.

Maak je de keuze om toch te gebruiken? Zorg er dan voor dat je drugs getest is en dat je zo laag mogelijk doseert. Ik hoop dat je met deze info voor jezelf een goede afweging kan nemen.

Met hartelijke groet,

Dion

22 juli 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG