Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Kan mijn vraag niet terug vinden dus stel hem opnieuw.. hoezo heb je van zaken als nicotine alcohol benzo's opiaten etc enkel meer nodig omwille van adaptaties die optreden wil je effect blijven bekomen maar zou dit niet het geval zijn voor zaken zoals solian en ssri's etc? hoezo zou je van deze zaken wel voldoende effect bekomen dag in dag uit aan dezelfde dosis? Ik vind het erg onwaarschijnlijk klinken en moeilijk aanneembaar

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Dat is een heel interessante vraag inderdaad. Je hebt steeds meer nodig door gewenning. De receptoren in de hersenen, de aangrijpingspunten, worden minder gevoelig. Door de herhaling van prikkels. Toch is er bij veel middelen een zogenaamd plafond. Dan is iemand klaar bij een bepaalde dosering. En is de adaptatie ook klaar. 

Dus er zijn verschillen tussen neuronen in gevoeligheid voor medicijnen en drugs. Soms ontstaat tolerantie na een dag, soms pas na maanden. Plus: de activiteit, de kracht waarmee de stof aanhecht, verschilt ook onderling. 

Bij ssri's krijg je ook adaptaties. die uiten zich als ontwenningsverschijnselen als je stopt. Net zoals bij alcohol en benzo's bijvoorbeeld. Maar de tolerantie toename die stopt op een gegeven moment. 

Met vriendelijke groet,

Gerard A

Drugsarts 

27 juli 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG